9 Veelgemaakte beleggersfouten

door | 11 jan, 2023

Of je nu voor de lange of de korte termijn belegt, het maken van fouten bij het beleggen kan nadelige gevolgen hebben voor je rendement. Leer de 9 meest voorkomende beleggingsfouten te vermijden en voorkom verliezen op je investeringen.

9 Veelgemaakte beleggersfouten (2)

Veelgemaakte beleggersfouten

Beleggen is meer dan alleen het lezen van jaarverslagen of het bestuderen van cijfers. Beleggen is ook veelgemaakte beleggersfouten vermijden. Psychologie speelt een significante rol in het rendement dat uiteindelijk wordt behaald door beleggers. Veel beleggers zijn hier echter niet van op de hoogte of houden er maar weinig rekening mee.

Hierdoor neem je als belegger onnodig veel risico en is de kans zelfs aanwezig dat je geld misloopt of erger nog, verliest. Het geld dat je misloopt of verliest kan flink oplopen.

In dit veelgemaakte beleggersfouten artikel bespreken we de meest voorkomende valkuilen en fouten die worden gemaakt door beleggers. Verder biedt dit artikel beleggers enkele tips aan, zodat jij deze valkuilen en fouten eenvoudig kunt omzeilen.

In dit artikel bespreken we de volgende veelgemaakte beleggersfouten:

  • Confirmatie bias
  • Het continu wisselen van beleggingsstrategie
  • Recency bias
  • Zelfoverschatting

Er zijn natuurlijk nog veel meer veelgemaakte beleggersfouten, maar deze spreken redelijk voor zich:

  • Geen beleggingsplan hebben
  • Teveel handelen in beleggingsinstrumenten zonder de benodigde kennis
  • Druk voelen om snel winst te maken
  • Teveel focus op dezelfde soort investeringen
  • Afwijken van je beleggingsplan omdat de markt naar beneden gaat

Toch zullen we ook deze veelgemaakte beleggersfouten kort behandelen!

Geen beleggingsplan hebben

Geen beleggingsplan hebben is wellicht de meest voorkomende beleggingsfout van allemaal. Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen die bij je persoonlijke behoeften past, of het nu gaat om korte-termijn doelstellingen, lange-termijn plannen of een combinatie van beide. Creëer een concrete investeringsstrategie waarbij je geboekte resultaten meetbaar houdt en gebruik dit als uitgangspunt voor al je beleggingsactiviteiten.

Confirmatie bias

Een confirmatie bias klinkt als een moeilijk begrip, maar het valt eigenlijk reuze mee. Onze hersenen nemen elke minuut een gigantische hoeveelheid aan informatie op. Om al deze informatie te kunnen verwerken probeert het brein om bepaalde zaken te vereenvoudigen. Hierdoor kan er een bias, een soort vooroordeel, ontstaan. Een bekende bias die in de beleggingswereld vaak terugkomt is de confirmatie bias.

Een confirmatie bias is de neiging om onze stellingen op dusdanige manier te testen dat ze worden bevestigd. Wanneer je bijvoorbeeld zelf positief bent over een aandeel, dan ontstaat vaak de neiging om je alleen nog maar te focussen op positief nieuws of enkel te luisteren naar mensen met dezelfde mening. Het is belangrijk om met een nuchtere blik te kunnen kijken naar je posities. Een confirmatie bias kan als gevolg hebben dat je een slecht aandeel blijft houden of zelfs bijkoopt.

Het voorkomen van een confirmatie bias is relatief eenvoudig. Wanneer je een bedrijf onderzoekt, zorg er dan altijd voor dat je ook de risico’s van het aandeel meeneemt. Lees bijvoorbeeld negatieve analyses over het bedrijf en probeer vanuit daar met een neutraal perspectief deze argumenten te bekijken. Zorg er in ieder geval voor dat je niet enkel naar de positieve kant kijkt. Een confirmatie bias kan dodelijk zijn voor je rendement.

Wist je al dat we dagelijks beleggingstips en beursnieuws delen op onze Instagram?

Teveel handelen in beleggingsinstrumenten zonder de benodigde kennis

Een andere punt waar veel beleggers de fout in gaan, is te veel geld investeren in verschillende soorten beleggingsinstrumenten zonder kennis te hebben met betrekking tot deze instrumenten, zoals bijvoorbeeld IPO’s, call en put opties of futures.

Voordat je een investering doet, is het verstandig om op onderzoek uit te gaan en eerst (onze) informatie over dat type investering goed te bestuderen. Zo krijg je een beter begrip van hoe het werkt en weet je wat je kan verwachten, waardoor je slimmere beleggingsbeslissingen kan nemen.

60b4f8926d094005553951

Het continu wisselen van beleggingsstrategie

Iedereen kent wel die ene persoon die de ene maand vol in de groeiaandelen investeert en een tijd later ineens de focus op waarde-aandelen, zoals dividendaandelen heeft gezet. Hoewel het wisselen van beleggingsstrategie niet per definitie een slechte zaak is, is het continu wisselen van strategie niet goed voor je rendement.

Om niet achter de feiten aan te hoeven lopen, is het van groot belang om je aan de gekozen beleggingsstrategie te houden. Wanneer je constant verandert van strategie, ben je in zekere zin aan het proberen de markt te timen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat dit op de lange termijn leidt tot slechtere resultaten. Verder heb je door het voortdurend wisselen van strategie ook nog eens te maken met hoge transactiekosten, omdat je veel moet handelen.

Probeer daarom één strategie te kiezen waar jij je comfortabel bij voelt, zodat het gemakkelijk wordt om je er aan te houden. Raak niet meteen in paniek wanneer je strategie het op korte termijn even wat minder doet. Op lange termijn is het allerbelangrijkste het feit dat je in de markt zit.

Vind jij dat je teveel aan transactiekosten kwijt bent bij jouw broker? Kijk eens welke beleggingsapps wij aanraden. Zo biedt DEGIRO bijvoorbeeld een kernselectie aan, waarbinnen jij gratis ETF’s kan aan- en verkopen.

9 Veelgemaakte beleggersfouten

Druk voelen om snel winst te maken

Veel beleggers proberen “quick wins” te behalen, wat betekent dat ze snelle winsten nastreven door hoge risico’s te nemen. Hoewel er soms rendement kan worden behaald op de korte termijn, is dit meestal niet duurzaam en kan het op lange termijn zelf je portefeuille schaden. Druk voelen om snel winst te maken, leidt dan vaak ook tot snelle en hoge verliezen.

Het is het beste om met een realistische verwachting te investeren zodat je ervoor kunt zorgen dat je geld continu groeit op de lange termijn. Bekijk eens de uitgebreide artikelen over de Vanguard S&P 500 ETF en de Vanguard All World ETF om te kijken wat voor rendementen je gemiddeld mag verwachten op aandelen.

Recency bias

Opnieuw een bias in dit lijstje. Een recency bias houdt in dat men de neiging heeft om de meest recente informatie het meest op waarde te schatten. Dit is een cognitieve fout die wordt geïdentificeerd in de gedragseconomie waarbij mensen ten onrechte geloven dat recente gebeurtenissen zich binnenkort weer zullen voordoen. Uit verschillende tests is gebleken dat mensen het laatste wat je tegen ze zegt, het beste kunnen onthouden.

Dit geldt ook zo op de beurs, waar beleggers regelmatig informatie over bedrijven krijgen. Tijdens een bullmarkt denken veel mensen op een gegeven moment dat aandelen alleen nog maar kunnen stijgen en ze vergeten de kans op een recessie of crisis. Hetzelfde gaat op voor bearmarkten.

Wanneer aandelenkoersen een lange tijd blijven dalen, zullen veel beleggers het niet meer zien zitten. Dit komt omdat de meeste mensen een kort geheugen hebben en, zoals gezegd, zich vooral de meest recente gebeurtenissen zullen herinneren. Deze bias is vooral gevaarlijk in de pieken en dalen van aandelenmarkten. Wanneer je niet rationalistisch kan denken op deze momenten, dan loop je een grote kans om geld te verliezen.

Hoe bescherm je jezelf tegen een recency bias?

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke bedrijven je belegt en waarom. Wanneer je zonder enige kennis belegt in willekeurige aandelen, zal de paniek snel toeslaan bij een daling. Verder is het belangrijk om ook hier weer met een lange termijn visie te beleggen.

Een bekende uitspraak in de cryptowereld is bij aandelen eigenlijk ook heel gangbaar: ‘When in doubt, zoom out’. Kijk altijd verder dan de afgelopen maand of kwartaal. Het is doorgaans verstandig om te werken met een periode van minimaal vijf jaar.

De volgende fout van de veelgemaakte beleggersfouten zien we helaas ook veel te vaak:

Teveel focus op dezelfde soort investeringen

Trage maar gestage groei is de beste strategie als het gaat om langetermijninvesteringen. Als je te veel geld vastzet in één enkele assetcategorie zoals aandelen of door te beleggen in vastgoed, loop je veel meer risico, bijvoorbeeld als de vastgoedmarkt ineenstort.

In plaats daarvan is het verstandiger om je investeringen over diverse assets en sectoren te verspreiden zodat je veiliger bent voor schommelingen in de markten.

Zelfoverschatting

Ego is de grootste vijand van een belegger. Veel fouten worden gemaakt omdat beleggers zichzelf overschatten in hun kwaliteiten. Uit onderzoek is gebleken dat vooral mannen lijden aan zelfoverschatting. Hieruit volgt ook dat vrouwen gemiddeld gezien betere beleggers zijn dan mannen. De reden is inderdaad zelfoverschatting.

Veel beleggers denken een hoop te weten over het selecteren van aandelen, terwijl het in werkelijkheid vaak niet zo is. Dit heeft tot gevolg dat er regelmatig te grote risico’s worden genomen: er wordt onvoldoende gespreid, er worden te risicovolle aandelen gekocht of er wordt op korte termijn veel gehandeld. Dit zijn allemaal rendement-killers. Het is dus heel belangrijk om met een nuchtere blik je eigen vaardigheden in te schatten.

Wees eerlijk met jezelf. Wanneer je nog onvoldoende kennis hebt over het selecteren van aandelen, is het niet verstandig om al je geld in individuele aandelen te beleggen. Het kan dan verstandiger zijn om een ETF aan te schaffen. Laat je ego je niet in de weg staan, want het gaat je waarschijnlijk een hoop geld kosten.

Zoals topbelegger Charlie Munger stelt:

‘’Knowing what you don’t know is more useful than being brilliant.”

Charlie Munger

We zijn alweer bij de laatste van de veelgemaakte beleggersfouten aangekomen. Dit is wel één van de meest voorkomende. Vaak omdat beleggers te weinig kennis hebben, bijvoorbeeld doordat ze zomaar aan de slag zijn gegaan zonder eerst wat literatuur zoals boeken over beleggen te lezen.

Afwijken van je beleggingsplan omdat de markt naar beneden gaat

Soms maken beleggers de fout om te proberen de markten vlug te verslaan door snel veel geld te investeren, waardoor ze het risico lopen dat hun investeringen snel in de min komen te staan, wanneer er schommelingen zijn.

Als je bang bent voor market fluctuaties, kan je beter met rustige stappen beginnen. Verdeel je investeringen verstandig, richt jezelf op lange termijn rendement en blijf gedisciplineerd over je financiële doelen. Het is beter om gematigde proporties en spreiding van je investeringen over binnenlandse en internationale markten te houden.

Bekijk eens het artikel beginnen met beleggen, om te zien waar je allemaal in kan beleggen.

Conclusie: beginnende beleggers maken fouten

Vrijwel iedere beginnende belegger maakt nu eenmaal fouten. Dat is helemaal niet erg en dat mag, wel heb je een stapje voor op alle beleggers die dit artikel met veelgemaakte beleggersfouten niet hebben gelezen. Go you!

Stap niet in deze valkuilen en begin ook niet meteen met grote bedragen beleggen. Blijf je ontwikkelen en inlezen over beleggen en zorg dat ook je mindset goed is, zodat je kan omgaan met eventuele tegenslagen, perfect beleggen bestaat namelijk niet.

4.6/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.