Sparen voor je droomauto

door | 16 dec, 2022

Sparen voor je droomauto

In dit artikel kijken we naar hoe je het meest effectief kunt sparen voor je droomauto en de auto als statussymbool. Ook kijken we naar auto’s als investering en naar de valkuilen bij droomauto’s. Verder leggen we uit of je beter kunt sparen voor je droomauto, of toch beleggen.

Wat jouw droomauto ook is, we hopen dat je hem snel kan bemachtigen. Hoewel beleggers meestal niet blij zijn met de oplopende rente, omdat dit voor de beurs minder goed is, is een hogere rente wel fijn als je wilt sparen voor bijvoorbeeld een droomauto.

Sparen voor je droomauto

Sparen voor je droomauto klinkt misschien niet als een onderwerp die je snel op dejongebelegger.nl verwacht. Toch is het eigenlijk best logisch. Het kunnen kopen van je droomauto is namelijk een financieel doel. Elk financieel doel kan bereikt worden door te sparen of door te beleggen, of natuurlijk een mix van beide.

Een droomauto is dus een doel, we gaan ervanuit dat jij jouw droomauto zo snel mogelijk wilt hebben. Afhankelijk van hoe realistisch jouw droomauto is, kan dit binnen enkele jaren of zelfs maanden. Ook kan het zijn dat dit nog even op zich moet laten wachten. Als jij jouw droomauto binnen een kort termijn wilt hebben en zo snel mogelijk jouw droomauto wilt aanschaffen, kan het verstandiger zijn om te sparen voor je droomauto, dan om te beleggen voor je droomauto.

Hoe dan ook, een droomauto moet je zien als een financieel doel en het ook zo behandelen.

De auto als statussymbool

Wanneer je een droomauto wilt kopen, moet je hier goed over nadenken. Heb je hem echt nodig, of wil je hem gewoon graag? Een droomauto wordt al gauw een statussymbool.

Snel een lening afsluiten om jouw droomauto te kunnen kopen of te leasen is in geen geval verstandig. Een lening voor persoonlijk krediet of een private lease lening wordt namelijk in mindering gebracht op je maximale hypotheek. Geld lenen om een auto aan te schaffen heeft dus veel invloed op je (toekomstige) financiën.

Ga je voor je droomauto of een statussymbool?

Het uitkiezen van een droomauto is één ding, maar het maken van een verstandige keuze is een stuk moelijker. Naar wat voor auto ben je op zoek? Een statussymbool? Welk merk? Welke uitvoering? Heb je bepaalde eisen aan de auto?

Een Mercedes Sprinter kan voor een klusser gezien worden als investering omdat hij van klus naar klus kan rijden en tegelijk ook gereedschap kan opslaan. Iemand anders kan deze Mercedes Sprinter juist ombouwen tot reisvoertuig en de nomadische levensstijl achterna gaan. Beide keuzes kunnen afhankelijk van je levenssituatie goed of slecht uitpakken. Het is belangrijk dat je droomauto past bij je eigen levenssituatie en bij je persoonlijke stijl.

Daarbij moet je ook realistisch zijn of je deze specifieke droomauto echt nodig hebt of dat je hetzelfde kan bereiken met een andere (goedkopere) auto die er ook goed uitziet. Hoeveel is jouw specifieke droomauto je nu echt waard?

Hoe kun je effectief sparen?

Hoe je het beste kunt sparen voor je droomauto is voor iedereen verschillend.

Het nauwkeurig in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven is in elk geval noodzakelijk als je een degelijk spaardoel wilt realiseren. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Woolsocks hou je jouw inkomsten en uitgaven overzichtelijk en kun je precies in kaart brengen hoeveel geld je kunt sparen voor je droomauto.

Als je dit weet, kan je opzoek naar een spaarrekening. Het liefst één met hoge rente, want dan kan je jouw droomauto sneller kopen. Via spaarplatform Raisin kan je eenvoudig spaarrekeningen vergelijken en de voordeligste uitkiezen. Wanneer je jouw droomauto binnen een kort termijn wilt kopen, is het aan te raden om via een bankrekening te sparen en niet via een beleggingsrekening vermogen op te bouwen. Bij een beleggingsrekening kan de waarde namelijk schommelen.

Sparen voor je droomauto

Aandelen verkopen om een auto te kopen kan slecht uitpakken als de aandelen op het moment dat jij jouw droomauto wilt aankopen, toevallig lager staan dan toen jij ze kocht. Ook kan het zomaar zijn dat deze aandelen op een later moment veel meer waard worden en de auto weer (veel) minder. Dat is natuurlijk zonde. Winst realiseren en een auto kopen klinkt niet verkeerd, maar houd wel rekening met een gedeelte vermogensopbouw wat je mist, doordat je het rente op rente effect niet volledig benut.

Zoals in de DCA-methode is uitgelegd, is geld beleggen en investeren de manier om over een lange termijn vermogen op te bouwen.

Sparen voor je droomauto valkuilen

Auto als investering

Om een auto als investering aan te schaffen, moet deze wel meer waard worden en dat is vaak niet het geval. Een auto gebruik je namelijk, waardoor deze minder waard wordt.

Daarnaast ben je door de aankoop van een auto minder liquide in je vermogen. Een auto verkoop je namelijk niet even snel, zoals je een aandeel op de beurs wel altijd redelijk snel kan verkopen.

Het is aan jou zelf om te bepalen hoe liquide jij wilt zijn in de economie. Wanneer je in je droomauto rijdt en tegelijkertijd te weinig geld overhoudt voor je vaste lasten heb je een structureel probleem, wat je had kunnen voorkomen.

Hierboven hebben we al even genoemd dat auto’s doorgaans niet geschikt zijn als beleggingen. Hier leggen wij graag de nadruk op, maar het zou niet helemaal correct zijn. Sommige auto’s zijn in waarde gestegen door vraag en aanbod. Vooral oldtimers en youngtimers doen het goed. De laatste tijd zijn tweedehands auto’s zelfs gestegen in waarde, onder andere omdat mensen het openbaar vervoer graag vermijden. Sommige auto’s kun je dus zien als belegging, maar goed onderzoek doen is een vereiste.

Als jouw onderzoek beter is dan het onderzoek van de meeste andere, kun jij misschien leuke auto’s onder de marktwaarde op de kop tikken. Wel heb je enige kennis nodig om hier succesvol in te zijn.

Daarnaast is het juist bewaren van auto’s ook belangrijk als je ze voor langere tijd wilt stallen. Het zou jammer zijn als je droomauto verpauperd vanwege weersomstandigheden of gebrek aan de juiste technische kennis.

Door het handelen in auto’s kun je ook een leuk rendement halen. Er staan genoeg video’s op het internet over hoe je zonder al te veel technische kennis in auto’s kunt handelen. Denk hierbij vooral aan de presentatie van de auto en het goed schoonmaken van zowel het interieur als het exterieur.

Heb je trouwens mijn nieuwe auto op Instagram al gezien? :p

Valkuilen bij een droomauto

Valkuilen bij een auto zijn snel gemaakt. Bij een auto kunnen er al snel motorische als chassis problemen optreden waardoor een op het eerste gezicht goede deal een ramp blijkt te zijn. Denk hierbij aan een goedkope 2e hands Porsche, die toe is aan een flinke onderhoudsbeurt. De onderdelen kunnen al gauw een stuk duurder uitvallen dan je had verwacht.

Het is menselijk om een sunk cost fallacy (verzonken kosten bias) te ervaren, wanneer je al veel geld in je auto hebt gestopt en dit te blijven doen, dit is echter een cognitieve denkfout. Soms kan je meer baat hebben door te stoppen met een project, wanner dit project teveel tijd en geld kost, hoe pijnlijk dit misschien ook is…

Bij het kopen van een opknap-droomauto is het verstandig dat je je eigen kwaliteiten goed in kaart hebt voor jezelf en ook kritisch bent over jezelf. Een dusdanige manier om dit in kaart te brengen is via een circle of competence. Dit is een techniek om te gebruiken wanneer je een beslissing gaat nemen, maar nog niet helemaal zeker bent van de gevolgen.

Charlie Munger, de compagnon en zakenpartner van Warren Buffett (van Berkshire Hathaway) past deze techniek ook vaak toe bij het maken van beleggingskeuzes. Het is leuk om in te vullen en kan je helpen om een betere keuze te maken.

Sparen voor je droomauto - Beleggen voor je droomauto

Hoe maak je de juiste keuze?

Zoals hierboven genoemd is het maken van een juiste keuze een samensmelting van verschillende factoren. Je eigen competenties, stijl, budget, je (toekomstige) vaste lasten en onderhandelingstechnieken kunnen allemaal invloed hebben op de aanschafprijs van jouw droomauto. Daarnaast is het stellen van de juiste vragen ook belangrijk voor het aanschaffen van de juiste auto.

Als je betrouwbaarheid zoekt kun kan je misschien beter zoeken naar taxi auto’s. Als je alleen snelheid of kracht wilt kun je een berekening maken van kosten per PK motorvermogen. Er komt dus veel meer bij kijken bij het aanschaffen van jouw droomauto op het eerste gezicht. Bij het maken van een verstandige keuze is het niet zozeer het maken van goede beslissingen, maar meer het vermijden van foute beslissingen.

Maar, wat ons betreft blijft het belangrijkste bij het wel of niet aanschaffen van je droomauto, wat is de droomauto jou nu echt waard?

Sparen voor je droomauto? Of toch beleggen

Sparen voor je droomauto, of toch beleggen? Afhankelijk van de horizon die je voor ogen hebt, kan het verstandiger zijn om te sparen voor je droomauto dan om te beleggen! Wat jouw droomauto ook is, we hopen dat je hem snel kan bemachtigen!

Wil je gaan sparen voor je droomauto? De hoogste rente vind je via Nederlandse grootste spaarplatform: Raisin. Heb je een droomauto in gedachte die je over een X aantal jaren pas wilt kopen? Dan kan je natuurlijk ook beginnen met beleggen voor je droomauto.

Mocht je nog opzoek zijn naar een goede broker of beleggingsinstelling, kan je kijken bij beste brokers van Nederland of bij de beste beleggingsapps. Als je wilt weten hoeveel je periodiek moet inleggen op een beleggingsrekening, kan je ook gebruik maken van de beleggingstool van Brand New Day.

Sparen voor je droomauto
4.7/5 - (8 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.