Categorieën
Beleggen Sparen

Pensioensparen met belastingvoordelen

Pensioensparen met belastingvoordelen - 1

Pensioensparen met belastingvoordelen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De Belastingdienst betaalt namelijk mee aan jouw pensioen. Zo kan je pensioensparen met belastingvoordelen. De inleg die je op jouw pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de belastingaangifte. Dit scheelt dus behoorlijk wat geld, zeker op de lange termijn. Na je pensioenleeftijd kan je het totale bedrag periodiek laten uitkeren en betaal je alsnog belasting. Maar dan tegen een lager AOW-tarief. Hiermee bespaar je al gauw 15% tot 20% aan belasting.

Hiernaast valt het totale vermogen van de pensioenrekening in box 1. Je betaalt hierover dus geen vermogensbelasting. Aan deze voordelen zijn wel enkele spelregels verbonden. Zo mag je het bedrag op de pensioenrekening bijvoorbeeld niet in een keer opnemen en mag je niet onbeperkt inleggen. Nu je weet hoe je kan pensioensparen met belastingvoordelen gaan we verder. Hoeveel je mag inleggen is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals onder andere je leeftijd, inkomen en jaarruimte. Later meer over hoe je dit kan berekenen.

Geïnteresseerd? Lees snel verder om te zien hoe het werkt en waar je het beste kan pensioensparen met belastingvoordelen en zo later meer overhoudt.

Pensioensparen met belastingvoordelen - 3

Pensioensparen met belastingvoordelen

Pensioensparen met belastingvoordelen. Met de pensioenrekening-sparen bouw je op de veiligst mogelijke manier pensioen voor jezelf (en je partner, in geval van overlijden) op en profiteer je jaarlijks van flink wat belastingvoordeel. De rente is momenteel 0,40% per jaar. Die is wel variabel en kan dus nog worden verhoogd of verlaagd. Vergeleken met de rente op de meeste spaarrekeningen nu is dat zo’n 0,35% tot 0,37%.

Elke financiële dienstverlener is wettelijk verplicht om voor het openen van een pensioenrekening-sparen afsluitkosten in rekening te brengen. Vandaar dat Brand New Day eenmalig €25,- rekent bij het openen van de pensioenrekening-sparen. Dit zijn uiteraard de enige kosten die je hebt aan een rekening voor pensioensparen met belastingvoordelen.

Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

Sparen is de veiligst mogelijke manier om een mooi pensioen bij elkaar te sprokkelen. Echter ben ik, zoals jullie weten, zelf meer van het beleggen. Daarom vind ik het geweldig dat je bij Brand New Day ook kan pensioenbeleggen met belastingvoordelen. Later in dit artikel lees je meer over waar je dan allemaal in kan beleggen.

Pensioen kan best lastig zijn, geloof mij ik leer er momenteel alles over voor mijn WFT diploma’s. Maar niet bij Brand New Day. Wil je als ZZP’er of werknemer (extra) pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening – beleggen beleg je zonder omkijken een fatsoenlijk inkomen voor later bij elkaar, met de daarbij behorende belastingvoordelen.

Over Brand New Day

In 2010 is Brand New Day opgericht vanuit een zolderkamer in Utrecht. Dit hebben zij gedaan omdat zij zagen hoe Nederlandse banken en verzekeraars torenhoge kosten voor matige producten en een slechte service rekenden voor producten omtrent pensioensparen met belastingvoordelen. Brand New Day wilde dit beter gaan doen en zo is Brand New Day opgericht. Als kleine beleggingsinstelling bieden zij simpele maar goede producten aan tegen lage kosten én een Nederlandse service.

Brand New Day onderscheid zich door calvinistisch te zijn in de kosten en bourgondisch in de service, dit houdt in dat de kosten laag zijn en de service uitmuntend. Inmiddels beheren zij het vermogen van 350.000 Nederlanders. Het is een echte pensioenbank van deze tijd en volledig online. Zij maken hiernaast gebruik van een wetenschappelijk bewezen beleggingsaanpak; héél veel verschillende aandelen en obligaties, blik op oneindig en je vooral niet laten leiden door sentimenten en gouden tips. Oersaai, maar heel effectief.

De kosten bij Brand New Day

Eén van de redenen dat ik Brand New Day aanbiedt, naast alles wat ik eerder al heb genoemd, zijn de lage kosten en de transparantie van de kosten. Je betaald voor het openen van een (pensioen-) beleggingsrekening éénmalig €45,- afsluitkosten. Hiernaast betaal je 0,50% stortingskosten, 0,44% servicekosten per jaar en 0,15% – 0,17% fondskosten per jaar. Bij een pensioenspaarrekening betaal je slechts €25,- eenmalig.

Hiernaast is iedere denkbare wijziging aan je rekening gratis, zoals het switchen tussen en verkopen van beleggingen. Vergeleken met grote banken en gevestigde namen is Brand New Day gespecialiseerd op het beleggen en sparen voor later, dat is het enige wat zij doen. En daar zijn zij (dus) ook goed in. Dat pensioen zien ze wel breed: niet alleen de pensioenrekening, maar ook vrij beleggen en sparen voor later. Dit zorgt ervoor dat zij een stuk minder kosten hebben en rekenen aan hun klanten.

Alle producten bij Brand New Day

Bij Brand New Day bouw je vermogen op voor later. Voor de studie van een kind, voor een pensioen of voor ieder ander willekeurig doel. De populairste producten bij Brand New Day zijn de vrij opneembare beleggingsrekening en de pensioenrekeningen op basis van beleggen.

Met deze rekeningen bouw je vermogen op door te beleggen in index-, aandelen- of obligatiefondsen, tegen zeer lage kosten. Dezelfde rekeningen bieden zij ook in een spaarvariant aan: hiernaast behoren de spaarrentes bij Brand New Day tot de hoogste in de markt. Ook heb je de mogelijkheid om bij Brand New Day duurzaam te beleggen. Een korte samenvatting van de meest populaire producten; Pensioenrekening – Beleggen, Beleggingsrekening, Pensioenrekening – Sparen en de ZZP Pensioenrekening.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO

Het is ook mogelijk om bij mijn favoriete broker DEGIRO zelf te beleggen voor een aanvullend pensioen. Hierbij hou je zelf de controle en heb je volledige vrijheid over de aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s waar jij in wilt beleggen, ideaal voor particuliere beleggers.

DEGIRO biedt een ruim productaanbod en een fiscaal aantrekkelijke manier om voor je pensioen te sparen, door middel van een lijfrenterekening. Dit is net als bij de andere pensioenrekeningen een geblokkeerde rekening die pas vrij komt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat je bij deze pensioenrekening bij DEGIRO zelf belegt, is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit om dit zelfstandig te doen.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO gaat in 4 stappen:

  1. Open online een pensioenrekening bij DEGIRO (ofwel lijfrenterekening).
  2. Bereken jouw jaarruimte en stort geld wanneer jou dit uitkomt.
  3. Start met beleggen in een ruim productaanbod wat je nergens anders zal vinden.
  4. Op je pensioenleeftijd kan je jouw eindkapitaal laten uitbetalen via een aanbieder van pensioenuitkeringen naar keuze.

DEGIRO is al jaren een betrouwbare partner voor zowel professionele als particuliere beleggers met ongekend lage tarieven. Kijk hier voor het totale tarievenoverzicht voor pensioenbeleggen bij DEGIRO. Hier wordt een pensioenregeling bij DEGIRO ook vergeleken met een pensioenrekening bij Brand New Day en kan je simpel berekenen wat het jou kan schelen aan kosten. Wat opvalt in vergelijking met Brand New Day is dat de kosten nóg scherper zijn en de keuzemogelijkheden nóg groter.

Laat jij het pensioenbeleggen liever doen, dan zou ik eerder kiezen voor Brand New Day. Wil jij zelf de controle hebben, kijk dan zeker eens bij DEGIRO.

Wat levert het mij op?

Een mooi percentage voordeel doordat je minder belasting hoeft te betalen, je betaald namelijk pas belasting wanneer je het laat uitkeren en je betaald een lager belastingtarief na de AOW-leeftijd. Je bent trouwens vrij om zelf te kiezen waar je dit pensioen laat uitkeren, dit hoeft niet per se bij Brand New Day. Tegen die tijd kan je voor jezelf kiezen waar je dit wilt doen en waar dit het voordeligst is.

Pensioensparen met belastingvoordelen: hiernaast bouw je minder vermogen op in box 3 en betaal je dus minder belasting over je vermogen. Ook kan je voordelig sparen of beleggen met het geld wat je met pensioensparen of -beleggen wegzet voor later.

Wil je weten wat het jou op kan leveren? Kijk dan eens op de website van Brand New Day of van DEGIRO en maak gebruik van één van de handige rekentools en zie direct wat het jou precies oplevert. 

Dit was het artikel over pensioensparen met belastingvoordelen. Meer van dit soort blogposts lezen? Volg mij op Instagram of Like mijn Facebookpagina om altijd up-to-date te blijven. 

Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.

Pensioensparen met belastingvoordelen - 2

15 reacties op “Pensioensparen met belastingvoordelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *