Interessante cryptomunten 2021: Solana

door | 25 nov, 2021

solana interessante cryptomunten 2

Tot nu toe was het hectisch, tijdrovend en energieverslindend om op grote schaal financiële transacties op de blockchain te doen. Met Bitcoin die elke 10 minuten een blok verwerkt en Ethereum die het moeilijk vindt om meer dan 15 transacties per seconde te verwerken, is het erg moeilijk om crypto te gebruiken als betaalmiddel in de financiële wereld.

Aan de andere kant heeft een gecentraliseerd betalingssysteem zoals Visa pieken van 65000 transacties per seconde. Er is dus duidelijk behoefte aan een gedecentraliseerd betalingssysteem dat duizenden transacties per seconde kan uitvoeren op een blockchain-netwerk.

Dit brengt ons bij de volgende van de interessante cryptomunten: Solana.

Interessante cryptomunten: Solana introductie

In november 2017 publiceerde Anatoly Yakowenko het whitepaper ‘Proof of History’, een techniek om de tijd bij te houden tussen computers die elkaar niet vertrouwen. Anatoly wist uit eerdere ervaringen met het ontwerpen van gedistribueerde systemen bij Qualcomm en Dropbox dat een betrouwbare ‘clock’ netwerksynchronisatie eenvoudig maakt. Als de synchronisatie eenvoudig is, wordt het netwerk razendsnel.

Anatoly wist dat zonder een ‘clock’ Bitcoin en Ethereum niet in staat zouden zijn om wereldwijde betaalmethodes en supercomputers te zijn waar ze altijd van gedroomd hadden. Nadat Anatoly het probleem had opgelost van computers die elkaar niet vertrouwen om op tijd af te spreken, creëerde hij een schaalbare blockchain die meer dan vijftigduizend transacties in een seconde kan verwerken, genaamd Solana. Dit maakt Solana één van de meest interessante cryptomunten van het jaar.

Wat is Solana en wat is SOL?

De technologie werd Solana genoemd naar een klein strandstadje ten noorden van San Diego, waar Anatoly en zijn collega’s woonden toen Anatoly nog bij Qualcomm werkte.

Net als Ethereum is Solana een cryptovaluta en een flexibel raamwerk voor het draaien van crypto applicaties zoals Degenerate Apes (NFT’s) en de Serum decentralized exchange (ook wel DEX). Het meest opvallende kenmerk is echter de mogelijkheid om transacties snel te verwerken en tegelijkertijd congestie (ophoping van transacties) en transactiekosten te minimaliseren.

Solana werd in april gelanceerd om transacties tegen hoge snelheid te vergemakkelijken en tegelijk decentralisatie te behouden. Solana gebruikt “proof of stake” en “proof of history” om consensus te bereiken, en de eigen cryptovaluta, SOL, wordt gebruikt om peer-to-peer transacties uit te voeren.

Een SOL is de eigen token van Solana, en het kan worden gegeven aan nodes in een Solana cluster in ruil voor het draaien van on-chain programma’s of het valideren van hun output. Micropayments van fractionele SOLs, bekend als lamports, kunnen via het systeem worden gedaan. Genoemd naar Leslie Lamport, Solana’s belangrijkste technische inspiratiebron. De waarde van een Lamport is 0,000000001 SOL.

Hoe werkt Solana

Solana gebruikt Proof of Stake en Proof of History om consensus te bereiken.

Solana Proof of Stake

In Solana Proof of Stake, verwerkt één validator de transactie en schrijft hij ook de verklaring van het netwerk. Andere validators in het netwerk lezen de verklaring en bevestigen ze. Solana verdeelt het register in kleine secties om het netwerk efficiënt te maken, en de validators hebben om de beurt elke 400 milliseconden om het register te valideren. Het wisselen van een validator om leader te worden wordt bepaald door een vooraf bepaald schema, dat afhangt van hoeveel elke validator heeft ingezet.

Een belangrijke vraag vervolgens was; hoe kunnen we er tijdens dit proces voor zorgen dat de leiderschapsrol op het juiste moment wordt gewisseld en dat kwaadwillende validators niemand overslaan en proberen een transactie op het netwerk te valideren?

Dat is waar Proof of History in beeld komt én waar Solana echt één van de interessante cryptomunten wordt.

Solana Proof of History

Om Proof of history beter te begrijpen, moeten we het eerst over hash functies hebben. Dus, wat zijn deze hash functies?

Hash functies nemen een willekeurige grootte van invoer en geven een vaste grootte van uitvoer, hashes genaamd. Deze hash functies zijn eenrichtingsverkeer en het is onmogelijk ze achterwaarts op te lossen (dat wil zeggen dat je de inputs niet kunt voorspellen aan de hand van de output). Een voorbeeld van zo’n functie is de SHA 256. De functie neemt elke invoerlengte aan en geeft een uitvoer van 256 0’s en 1’s.

In proof of history maken validators een tabel met hashes om te bewijzen dat de tijd verstrijkt. De eerste bewerking in de hash-tabel neemt een willekeurige invoer zoals ‘The Avengers’ en produceert een uitvoer die we hash1 zullen noemen. De hash1 wordt dan gebruikt als invoer voor de volgende bewerking om een uitvoer te krijgen met het label hash2. Om een hash N + 1 te genereren, moeten we dus de hash N kennen.

Solana interessante cryptomunten 3

Omdat de functie een eenrichtingsverkeer is en niet achterwaarts kan worden opgelost (Preimage Resistance), werken ze slechts op één processorkern. Dus, niemand kan een bewijs van een historie tabel genereren door de functie op de single-core van een snelle computer te draaien.

Maar als de gegevens vooraf gegeven worden, kunnen waarnemers alle gegevens parallel verifiëren met alle validators die een kopie van het bewijs van de historie-tabel genereren en kunnen ze erop vertrouwen dat de leiding op schema is zonder te communiceren.

Solana & Mining

Veel mensen denken dat ze Solana op dezelfde manier kunnen delven als Bitcoin. Met een Proof of Stake munt is dit niet mogelijk. Gebruikers kunnen echter het netwerk helpen in ruil voor gratis Solana incentives door gebruik te maken van twee belangrijke mogelijkheden die Solana biedt:

Staking

Het inzetten van SOL die je al bezit met een validator is een methode om SOL beloningen te verdienen. Voor het inzetten van je Solana-munten om transacties op het netwerk te helpen bevestigen, zal een validator op het Solana-netwerk je belonen met ongeveer 8% van je inzet. Op dezelfde manier dat een bank je rente geeft op je spaargeld in ruil voor het toestaan van hen om een hypotheek en andere investeringen te ondersteunen.

Validation

Validation is een dienst waarmee je een krachtige server in een datacenter kunt draaien om transacties op het Solana-netwerk te bevestigen. Als validator kunt je een commissie verdienen op alle incentives die worden geproduceerd door mensen die hun munten op jouw rekening inzetten. De kosten van het opzetten, aan de andere kant, kunnen nogal duur zijn voor veel mensen. Nu dat je je Sol hebt ontvangen, word het tijd om te leren hoe je deze veilig kunt opslaan.

Solana Wallets

Solana ondersteunt zowel native command-line programma’s, als wallets van derden als wallet types. Het gebruik van app-wallets of een browsergebaseerde online wallet wordt meestal aanbevolen aan algemene gebruikers, omdat ze een meer vertrouwde gebruikerservaring bieden dan het leren van command-regel tools.

Afhankelijk van je ervaring en comfortniveau met commands (voor gevorderde gebruikers) of app-gebaseerde opties, kunt je kiezen uit een verscheidenheid aan crypto wallets. App-gebaseerde Solana wallets zoals Trust Wallet, Coin 98, of Exodus Wallets staan de meeste gebruikers toe om een app te installeren voor gemakkelijke interactie in plaats van het leren van complexe codes of commands die meer ervaren of tech-savvy gebruikers kunnen verkiezen.

Solana Supported Web Wallets

Solana Supported App Wallets

Apps op het Solana netwerk

Niet alleen is SOL met 2000% gestegen in de laatste vijf maanden, maar het Solana ecosysteem telt momenteel meer dan 250 projecten na een reeks hackathons. Solana wallets, DEXs, uitleenprotocollen, staking platforms, gaming, entertainment, opslagoplossingen, NFT markten, en nog veel meer toepassingen zijn onder hen.

Enkele dApps gebouwd op het Solana Blockchain netwerk zijn:

  • Oscar
  • Map.me
  • Audius
  • Step.Finance
  • Anchor
  • Oxygen

Solana prijs verwachting 2022

Het jaar 2021 is tot nu toe een geweldig jaar geweest voor Solana. Op jaarbasis is SOL met ruim 10.000% gestegen! Een belangrijke vraag voor beleggers is of deze stijging zich door zal zetten of dat het meeste rendement al is in geprijsd.

Solana is oorspronkelijk gelanceerd op Coinlist (lees meer). Een uitgebreid platform waar cryptovaluta wordt gelanceerd. De initiële prijs was $0,57 per munt. Het rendement dat je had gehad als je er vroeg bij was geweest is dus erg hoog. Regelmatig worden er nieuwe cryptovaluta gelanceerd via het platform.

Voor heel 2022 is het moeilijk om een voorspelling te maken, omdat de token dan de discovery zone in gaat. We denken dat de munt in waarde zal blijven stijgen, maar niet zo ongekend hard als dit jaar. Een verdubbeling zou ons zeker niet verbazen.

Voor eind 2021 of begin 2022 is het makkelijker een voorspelling te maken. Solana handelt momenteel iets boven het $230 niveau.

De laatste tijd is er een grote vraag naar Solana sinds NFT een mainstream onderwerp is geworden in financieel nieuws en blogs. Het Solana netwerk heeft veel NFT’s gehost, en zijn relatief goedkope transactiekosten en snelle transactiesnelheid hebben het een go-to netwerk gemaakt voor NFT fans.

Vanuit een technisch perspectief

We kunnen zien dat de markt zijn ATH (All-time High) van $213,33 in een stijgende trend doorbrak en ijverig de trendlijn volgde. Op basis van onze analyse verwachten we dat Solana een ATH van $300 kan bereiken voor het einde van 2021. Tijdens de route van Solana om de beoogde all-time high te bereiken, stellen we de twee volgende scenario’s voor.

Onderstaande charts zijn gemaakt met behulp van TradingView. Momenteel hebben ze een super Black Friday actie, mocht je nog geen abonnement hebben.

Scenario 1

Omdat de markt zich momenteel in een bullish channel bevindt, zal een uitbraak uit het channel de koers van SOL naar het $180 supportniveau stuwen, dat tevens een 61,8 Fibonacci retracement niveau is van de huidige bullish wave naar boven. Wij verwachten een bounce bij de $180 support die de koers naar de ATH $300 een 0.27 Fibonacci verlengingsniveau zou moeten stuwen.

Solana koersverwachting Interessante crypto

Scenario 2

Een simpele herhaling van het resistance niveau van $ 216 wordt verwacht om de marktprijs van Solana naar een nieuwe ATH van $ 300 te brengen. Let op, hij kan dus ook eerst dippen naar $ 180.

Solana koersverwachting Interessante crypto

Conclusie

Wij verwachten veel van Solana. De verbeterde mogelijkheden die het biedt in verhouding met Ethereum en de sterke netwerkeffecten zorgen ervoor dat we te maken hebben met een sterke cryptovaluta. Zelf verwachten we dat we een koers van $300 kunnen zien voor 2021, maar uiteraard is dit slechts een voorspelling en geen vanzelfsprekendheid.

Zelf handelen we liever niet te actief, maar investeren we in fundamenteel goede projecten. Hierbij maken we gebruik van misschien wel de meest populaire methode onder traders en beleggers.

Dollar cost averaging methode

Vind je Solana een goed project en wil je hier of in andere interessante cryptomunten investeren, maar nooit teveel betalen? Maak dan gebruik van de bekende dollar cost averaging (DCA) methode. De DCA-methode kan je op zo’n beetje alle assets toepassen. Simpel gezegd koop je met de DCA-methode periodiek een asset zoals Solana aan, dus bijvoorbeeld elke maand.

Door gebruik te maken van deze methode, loop je niet het risico om iets te kopen wanneer de koers op zijn hoogst is. Je koopt namelijk periodiek en dat houdt in dat je op sommige momenten meer coins krijgt voor hetzelfde geld, dan op andere momenten.

Op dit moment kan je bij een hoop exchanges deze methode automatisch instellen:

  • Coinbase: koop eenmaal per week, maand of elke 1ste en 15de van de maand.
  • Binance: koop dagelijks, wekelijk, tweewekelijks of elke maand met de auto-invest functie.
  • Crypto.com: koop automatisch eenmaal per week, twee weken of maand.

Meld je je via één van bovenstaande links aan ontvang je de volgende bonussen: Coinbase; regelmatig gratis crypto verdienen via quizzen, Binance; voor altijd 5% korting op fees, Crypto.com; $25 USD aan Crypto.com’s eigen coin: CRO. Vooral deze actie is erg interessant, omdat deze munt snel groeit aan waarde. Ik verwacht dat CRO binnenkort in de top 10 van alle crypto staat (huidige plek: 13).

Solana is net als vele andere interessante cryptomunten op zo’n beetje elke exchange beschikbaar. Check hier alle partijen waar wij kunnen aanraden om in crypto te handelen. Bij alle partijen is goed naar de fees en veiligheid gekeken.

Nog meer Solana

Heb jij nog geen genoeg van Solana? Check deze video om nog meer te leren over Solana en check het kanaal voor meer interessante cryptomunten:

4.7/5 - (4 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.