Ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO

door | 07 dec, 2022

Ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO

Kritiek en ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO

BaFin, de Duitse beurswaakhond heeft FlatexDEGIRO op de vingers getikt, vanwege tekortkomingen in de bedrijfsvoering. Dat meldt de online broker op zijn site. FlatexDEGIRO moet van BaFin hogere financiële buffers aanhouden. Ook vinden ze dat het bestuur te klein is voor het leiden van zo’n complex bedrijf.

FlatexDEGIRO is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden toen het Duitse bedrijf Flatex het Nederlandse bedrijf DEGIRO overnam. Het handelt op basis van ‘execution-only’ in opdracht van particuliere klanten op de beurs.

De Duitse beurswaakhond heeft vorige maand een rapport over de tekortkomingen naar FlatexDEGIRO gestuurd. Dat document bevatten een speciaal onderzoek naar het fintech-bedrijf, dat door overnames en de aanwas van nieuwe klanten zo hard was gegroeid dat steviger toezicht van de BaFin vereist is.

FlatexDEGIRO geeft geen details over de zogenoemde tekortkomingen. Wel geven ze aan al actie te hebben ondernomen. Zo is er al een nieuwe bestuurder aangesteld voor risicobeheersing en wettelijke naleving, Matthias Heinrich neemt de Chief Risk Officer (CRO) rol op zich. Ook is het bestuur uitgebreid, CFO Muhamad Chahrour wordt de vice-CEO en operationeel directeur en Benon Janos volgt Chahrour op als CFO. Verder komt Stephan Simmang er bij als Chief Technology Officer (CTO). Daarnaast moest het bedrijf zijn belangrijkste kapitaalbuffer uit eigen middelen verhogen met €50 miljoen, waar ze ook direct actie op hebben ondernomen.

Ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO

Moeten beleggers bij DEGIRO zich zorgen maken?

Het is niet de eerste keer dat deze online broker op de vingers wordt getikt door een toezichthouder. De Nederlandse toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) legde het bedrijf vorig jaar al een boete van €2 miljoen op. Dochterbedrijf DEGIRO kreeg deze boete omdat zij ongebruikelijke transacties vaak te laat en verkeerd hadden gemeld, namelijk met verkeerde transactiedatums. Financieel dienstverleners zoals brokers, banken en beleggingsinstellingen zijn verplicht vanuit de Wwft, ongewone transacties te melden omdat die mogelijk kunnen wijzen op witwassen of het financieren van terrorisme.

Door de overnames en snel groeiende aanwas van nieuwe klanten, is het niet meer dan logisch dat meer toezicht wenselijk is. In 2019 had de broker 390.000 klanten, eind september 2022 waren dit al 2,4 miljoen klanten. De online broker biedt goedkoop (of soms zelfs gratis, via de kernselectie) zijn diensten aan, wat ervoor zorgt dat vooral veel jonge en nieuwe beleggers voor DEGIRO kiezen.

Naast normale beleggingsrekening, biedt DEGIRO ook pensioenrekeningen aan, zodat klanten zelf hun (aanvullend) pensioen kunnen regelen, met de belastingvoordelen die lijfrenterekeningen met zich meebrengen.

Dus moet je je zorgen maken vanwege de ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO? Persoonlijk denken we van niet, meer toezicht is wat ons betreft goed en dat ze al actie hebben ondernomen is een goed teken. Dat ze een extra kapitaalbuffer van €50 miljoen moeten aanhouden, lijkt ons enkel positief voor zowel beleggers in FlatexDEGIRO, als belegger bij FlatexDEGIRO en DEGIRO.

Toch niet gerust? Bekijk de beste beleggingsapps of beste brokers van Nederland voor alternatieven, ook zijn er veel brokers met leuke acties en bonussen!

ingrijp BaFin bij online broker FlatexDEGIRO
4.8/5 - (6 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.