Hoe vind je de volgende 100-bagger?

door | 02 apr, 2022

Hoe vind je de volgende 100-bagger? bull

Hoe vind je de volgende 100-bagger?

Iedereen kent wel de succesverhalen van beleggers die twintig jaar geleden in Amazon of Alphabet hebben belegd. Deze bedrijven zijn inmiddels al tientallen keren over de kop gegaan. Zo’n multibagger – een aandeel dat minimaal 100% is gestegen – is de droom van elke belegger.

Netflix is een van bekendste voorbeelden van een 100-bagger. 100-baggers zijn aandelen die meer dan 100x de initiële investering opbrengen. Dit zijn aandelen die dus $100 opleveren voor elke $1 die geïnvesteerd wordt. Wanneer je ook maar één 100-bagger in je portefeuille weet te krijgen, dan kun je waarschijnlijk rekenen op een superieur rendement van je portefeuille.

Maar hoe vind je de volgende 100-bagger? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het vinden van een 100-bagger is niet eenvoudig, gelukkig gaan wij je hierbij helpen.

In dit artikel gaan we in op een aantal criteria waaraan 100-baggers doorgaans voldoen. Aan de hand van deze checklist heb je als belegger meer houvast in de zoektocht naar potentiële 100-baggers.

Morgen komt er een artikel online waarin we kijken naar twee potentiële 100-baggers, nog even geduld dus!

Multibaggers vinden

Voordat we gaan kijken naar de kenmerken van 100-baggers is het belangrijk om te benoemen dat geduld het belangrijkste ingrediënt is. Het vinden van deze aandelen is slechts één deel van het proces. Multibaggers, en zeker 100-baggers, hebben veel tijd nodig om te groeien naar zulke enorme rendementen. Het is onmogelijk om optimaal de vruchten te plukken van een multibagger als je constant de markt probeert te timen.

Wanneer je zoekt naar een multibagger, dan is de eerste vereiste om als belegger een lange termijn horizon te hebben.

Zonder deze mindset is het praktisch onmogelijk om een multibagger in je portefeuille te krijgen. Dus hoe vind je de volgende 100-bagger? Laten we nu eens kijken naar de inhoudelijke criteria.

100-baggers zijn onder te verdelen in twee categorieën:

Een bedrijf dat enorm profiteert van een eenmalige gebeurtenis. Denk hierbij aan een belangrijke ontwikkeling in bijvoorbeeld de biotech-sector. Een bekend voorbeeld hiervan is een bedrijf dat goedkeuring krijgt om een geneesmiddel te produceren en verkopen op bijvoorbeeld de Amerikaanse of Europese markt, of zelfs op beide!

Een compounder die zijn omzet en winst voor een lange periode kan laten groeien. Dit soort bedrijven hebben bij ons persoonlijk de voorkeur. Dit omdat de risk/reward vaak veel aantrekkelijker is dan bij bedrijven die het van een eenmalig gebeurtenis moeten hebben. Diverse bekende beleggers hebben een indrukwekkend trackrecord opgebouwd door te beleggen in snelgroeiende compounders.

Namen die dit lijstje halen zijn onder andere Peter Lynch, Warren Buffett en Chuck Akre. De checklist in dit artikel zal zich focussen op het vinden van deze snelgroeiende compounders en niet zozeer op speculatieve investeringen. De reden hiervoor is dat compounders vaak eenvoudiger te begrijpen zijn en het risico een stuk lager ligt. Voor beleggers is deze optie doorgaans dus een stuk interessanter.

Dit is de belangrijkste factor in het vinden van een 100-bagger

Het meest belangrijke element voor het vinden van een 100-bagger is de beurswaarde van het aandeel. Hierbij geldt: hoe kleiner de beurswaarde, hoe beter. Kleine bedrijven hebben immers nog veel meer ruimte om te groeien. Daarnaast worden deze bedrijven vaak overgeslagen door analisten en institutionele beleggers, waardoor veel parels onopgemerkt blijven.

Een onderzoek van Martek Partners bewees het feit dat een kleine beurswaarde cruciaal is voor multi-baggers. Een studie van 21.000 aandelen met een marktkapitalisatie van minstens 100 miljoen dollar presenteerde de volgende resultaten: 3.795 aandelen (18%) worden een multibagger met 10x rendement op de initiële investering. Van de 3.795 aandelen die daadwerkelijk multi-baggers werden, hadden 2.580 (68%) een marktkapitalisatie van minder dan $300 miljoen.

Verreweg het grootste deel van de multi-baggers is dus terug te vinden in bedrijven met een relatief lage marktwaarde. De kans is dan ook het grootst om een 100-bagger te vinden in small-cap aandelen. Wanneer een bedrijf een marktwaarde van meer dan $25 miljard heeft bereikt, is de kans dat het nog meer dan 100x rendement op de initiële investering zal genereren erg klein. Beleggers die 100-baggers willen vinden, kunnen zich dus het beste focussen op kleine bedrijven.

Hoe vind je de volgende 100-bagger 4

Dus hoe vind je de volgende 100-bagger? 100-baggers hebben vaak de volgende zaken gemeen:

Het bedrijf moet hoge rendementen kunnen genereren op haar kapitaal

Belangrijke financiële ratio’s om dit te meten zijn Return on Total Capital en Return on Invested Capital. Deze getallen vertellen beleggers in zekere zin hoe goed een bedrijf presteert. Bedrijven die structureel hoge rendementen op kapitaal kunnen genereren, beschikken doorgaans over competitieve voordelen, die het bedrijf uniek maken.

Een bedrijf dat een rendement van meer dan 30% op haar kapitaal kan produceren, wordt doorgaans gezien als een uitstekende compounder.

Ook hier speelt de factor tijd weer een belangrijke rol. Wanneer een bedrijf eenmalig een hoge Return on Capital laat zien, wilt dat niets zeggen over de kwaliteit van het desbetreffende bedrijf. Deze eenmalige uitschieter heeft vaak te maken met een eenmalig gebeurtenis.

Het is van belang dat het bedrijf over een sterk trackrecord van hoge rendementen op het kapitaal beschikt. Hier moet zeker gekeken worden naar meerdere jaren (TradingView kan je hierbij helpen). Als belegger zoek je naar een bedrijf dat jaar in jaar uit een hoog rendement kan behalen. Maar wat moet het bedrijf doen met het rendement dat uiteindelijk wordt behaald?

Als een bedrijf wilt groeien, moet het trouwens niet té veel dividend uitbetalen.

Lees meer over dividend in het dividendartikel.

Heeft het bedrijf voldoende interessante mogelijkheden om haar kapitaal te kunnen herinvesteren?

In het meest ideale perspectief zoeken we een bedrijf dat al zijn winst kan herinvesteren tegen het eerder genoemde hoge rendement op kapitaal. En dit dus jaar in jaar uit. In de praktijk komt dit echter niet zo vaak voor.

Er zijn maar weinig bedrijven die al hun winst effectief en rendabel kunnen herinvesteren. Daardoor kiezen bedrijven er vaak voor om een dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Een belangrijke factor om over na te denken is wat een bedrijf doet met haar vrije kasstromen. Bedrijven die in aanmerking komen om uit te groeien tot een 100-baggers, zijn ondernemingen die haar vrije kasstromen rendabel kunnen herinvesteren voor een lange periode.

Hoe vind je de volgende 100-bagger 3

Is het management capabel en aandeelhoudersvriendelijk?

Het behalen van hoge rendementen op het kapitaal is de verantwoordelijkheid van het management. Wanneer je te maken krijgt met een incapabel management, dan zullen de rendementen naar waarschijnlijkheid erg tegenvallen. Dit benadrukt het belang van een goed management nog maar eens, omdat veel beleggers dit nog regelmatig over het hoofd zien.

Incapabel management kan veel verschillende oorzaken hebben, we geven een paar voorbeelden. Soms is er sprake van een belangenverstrengeling, ook kunnen de werknemers niet blij zijn met het management waardoor de productiviteit niet optimaal is.

Hiernaast kan je natuurlijk ook gewoon slecht management hebben, bijvoorbeeld bazen die hun verantwoordelijkheid ontlopen, zelden op de werkvloer zijn, niet (meer) in contact zijn met het bedrijf of werknemers of zelfs budget uitgeven aan privé-uitgaven.

In dit artikel valt meer te lezen over de vraag hoe je een management snel kunt beoordelen.

Eén belangrijk aspect van het beoordelen van het management is de vraag of de oprichters nog aan het roer staan. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bedrijven die geleid worden door oprichters historisch gezien beter hebben gepresteerd. Dit komt omdat ondernemers de neiging hebben om niet te veel kapitaal in te zetten op één riskante investering.

Oprichters spreiden liever hun kansen en hebben veel meer de drang om aandeelhouderswaarde te creëren in plaats van waarde vernietigende investeringen en overnames te doen. Oprichters met een aandeel in het bedrijf hebben daarnaast aangetoond meer verantwoordelijkheid en beslissingen op lange termijn te nemen. Oprichters die nog aan het roer staan, is dus een groot pluspunt.

Deze criteria zijn gebaseerd op het boek van Chris Mayer, genaamd 100-baggers. Dit boek is zeker een aanrader voor beleggers die meer te weten willen komen over de fijne kneepjes van growth investing. Het boek is verkrijgbaar bij Amazon en andere grote boekhandels.

Let wel op, in sommige gevallen kan management wat juist weer teveel gericht is op het creëren van beurswaarde juist slecht zijn voor de bedrijfsvoering. Een goed en recent voorbeeld hiervan is Boeing. Op Netflix vind je de documentaire: Downfall: The Case Against Boeing. Zeker een aanrader voor investeerders.

Twee potentiële 100-baggers

Dus hoe vind je de volgende 100-bagger? Hopelijk heb je met dit artikel wat handige tips gekregen.

Morgen komt er een artikel online waarin we kijken naar twee potentiële 100-baggers. We nemen je mee in het onderzoek naar twee bedrijven, we hopen je hiermee houvast te geven en je te leren de theorie in praktijk te brengen, zien we je morgen terug?

Denk je dat je er al één hebt gevonden? Laat het ons weten via een bericht op sociale media of in de reacties onder dit artikel.

We sluiten het artikel af met een goede video van The Swedish Investor, dit specifiek over dit onderwerp gaat:

4.7/5 - (4 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

5 Reacties

 1. Rik

  Ebusco holding

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hi Rik, leuk dat je dat zegt. Zelf heb ik ook aandelen van Ebusco en hebben we ook een artikel over de beursgang van aandeel Ebusco met analyse.

   Antwoord
   • Rik

    Ik heb het net gelezen, interessant! Had er al veel over gelezen en het bedrijf zit bij mij in de buurt! Ben 3 wkn geleden rustig gaan inschalen op het aandeel denk zelf dat de bodum wel in is nu! Dit is voor mij een long term hold en heb er volle vertrouwen in!

    Antwoord
 2. Jouke

  Blijft inderdaad altijd even zoeken naar de pareltjes op de beurs. Bij deze multi baggers en kleinere bedrijven komt natuurlijk wel altijd meer risico kijken. Maar dat risico kan ik mezelf nog veroorloven. Interessant artikel!

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Jouke, dankjewel! Dat klopt helemaal, risico en (potentieel) rendement gaan vaak (maar niet altijd) hand in hand!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.