Hoe is jouw pensioen geregeld?

door | 02 dec, 2022

Hoe is jouw pensioen geregeld

Hoe is jouw pensioen geregeld? Lees hier meer

Als je in loondienst werkt, is er een grote kans dat je pensioen opbouwt via je werkgever. Mogelijk biedt jouw werkgever geen pensioenregeling aan of bouw je niet volledig pensioen op. Het is dan aan jou om zelf pensioen te regelen. We vertellen je graag wanneer je pensioen opbouwt bij een pensioenuitvoerder en wanneer niet.

Bekijk jouw situatie

Woon of werk je in Nederland? Dan ontvang je standaard een AOW-uitkering op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Dit noemen we een basispensioen. Per jaar dat je in Nederland hebt gewoond of gewerkt ontvang je 2% van de AOW. Wil je weten hoe jouw pensioen verder is opgebouwd? Bekijk dan hoe het zit bij jouw situatie!

Loondienst

Zoals we net al vertelden, bieden de meeste werkgevers een pensioenregeling aan. Als dat het geval is, ben je verplicht om hieraan deel te nemen. Vaak is het zo dat je werkgever een deel van de premie betaalt en jij de rest betaalt. Dit wordt in gehouden van je salaris. Heb je verschillende banen gehad? Dan is de kans groot dat je bij diverse pensioenuitvoerders pensioen hebt opgebouwd.

Zelfstandig ondernemer

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan bouw je, tenzij je eerder hebt gewerkt voor een werkgever, geen werknemerspensioen op. Gelukkig zijn er wel verschillende bedrijfstakken en beroepen waar een pensioenfonds voor is. Denk bijvoorbeeld aan stukadoors, notarissen, schilders en fysiotherapeuten. Heeft jouw beroep geen pensioenfonds? Dan kun je het beste zelf aanvullend pensioen opbouwen.

Arbeidsongeschikt

Als je arbeidsongeschikt bent loopt je pensioenopbouw vaak door. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, moet je wel pensioenpremie betalen over het gedeelte dat je nog werkzaam bent.

Scheiden

Wist je dat je een deel van het pensioen van je ex-partner kan ontvangen als gaat scheiden? Het is hierbij goed om te weten dat je zelf ook een deel van je pensioen kan kwijtraken aan je ex-partner. Of dit voor jou ook geldt, is afhankelijk van de afspraken die je met je ex-partner hebt gemaakt.

Geen werk

Heb je, om welke reden dan ook, geen werk? Dan bouw je geen pensioen op. Als je eerder wel gewerkt hebt, dan profiteer je natuurlijk nog steeds van het pensioen dat je eerder hebt opgebouwd.

Specifieke situatie

Heb je te maken met een specifieke situatie en weet je niet zeker wat dit voor je pensioen betekent? Dan raden we je aan om hierover in gesprek te gaan met jouw pensioenuitvoerder. Bovendien kun je altijd terecht bij jouw financieel adviseur.

4.7/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Peter Boon

  Om heel eerlijk te zijn, houd ik mij niet bezig met mijn toekomstige pensioen. Dat omdat ik ook nog jong ben. Maar wel ben ik het er mee eens, om er vroeg over na te denken.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Begrijpelijk, met jou vele andere! Toch is het juist slim om al vanaf jongs af aan te beginnen, om maximaal te kunnen profiteren van het compound interest effect. Zo kan je met een relatief lager bedrag toch veel vermogen opbouwen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.