Goed nieuws voor Chinese aandelenmarkt

door | 03 apr, 2022

Goed nieuws voor Chinese aandelenmarkt

Een kort artikel met een recente ontwikkeling en goed nieuws voor de Chinese aandelenmarkt.

Goed nieuws voor Chinese aandelenmarkt

China heeft een tien jaar durende regel gewijzigd die de praktijk van het delen van financiële gegevens van offshore-beursgenoteerde bedrijven aan banden legde, waardoor een belangrijke hindernis voor Amerikaanse regelgevers zou kunnen worden weggenomen om volledige toegang te krijgen tot controle-rapporten van de meerderheid van de meer dan 200 Chinese bedrijven die in New York zijn genoteerd.

De herziene regels schrapten de eis dat inspecties ter plaatse voornamelijk moeten worden uitgevoerd door Chinese regelgevende instanties of moeten vertrouwen op hun inspectieresultaten, zei de China Securities Regulatory Commission in een gezamenlijke verklaring met andere toezichthouders zaterdag. De CSRC zal tijdens het proces bijstand verlenen via een grensoverschrijdend mechanisme voor samenwerking op regelgevingsgebied. Ondertussen zijn alle bedrijven die direct of indirect in het buitenland zijn genoteerd, verantwoordelijk voor het correct beheren van vertrouwelijke en gevoelige informatie en het beschermen van de nationale informatiebeveiliging, aldus de verklaring.

De wijzigingen markeren een ongebruikelijke ommekeer door Peking, waarmee mogelijk een einde komt aan een decennialang geschil dat escaleerde toen de VS een deadline in 2024 stelden om bedrijven, die zich niet aan de regulering houden van de New York Stock Exchange en Nasdaq te verbannen. Het compromis zou ook laten zien dat China bereid is om de zorgen over de nationale veiligheid in evenwicht te brengen met de behoeften van investeerders en bedrijven in een tijd waarin zijn economie voor tal van uitdagingen staat.

Chinese aandelenmarkt Beleggen in China Beleggen in Chinese aandelen 2

In de VS genoteerde Chinese aandelen stegen vrijdag na een Bloomberg Nieuws-rapport dat regelgevers in Peking werken aan een raamwerk dat hun Amerikaanse tegenhangers volledige toegang geeft tot auditrapporten voor een meerderheid van de in New York genoteerde bedrijven. Het compromis zal de meeste bedrijven in staat stellen hun Amerikaanse noteringen te behouden, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

De herzieningen, in afwachting van publieke feedback tot 17 april, laten zien dat “China altijd open heeft gestaan voor grensoverschrijdende auditsamenwerking”, zei de CSRC in een Q&A-verklaring, eraan toevoegend dat de stappen ondersteuning zullen bieden voor “veilige en efficiënte” grensoverschrijdende samenwerking inclusief gezamenlijke inspecties.

Beleggen in China

Als belegger kan je beleggen op de Chinese aandelenmarkt door middel van een ETF die zich richt op Chinese aandelen of je kan direct of indirect op de Chinese aandelenmarkt beleggen.

Chinese aandelenmarkt - Beleggen in China - Beleggen in Chinese aandelen

China ETF

De HSBC MSCI China UCITS ETF zit in de kernselectie bij DEGIRO. Dit houdt in dat je deze zonder transactiekosten eenmaal per maand kan aanschaffen. Ideaal als je wilt beleggen in de Chinese aandelenmarkt.

Lees meer over de kernselectie bij DEGIRO.

De HSBC MSCI China UCITS ETF bevat voornamelijk grote bedrijven en een mix van waarde- en groeiaandelen. De twee grootste posities zijn Tencent en Alibaba, beide naar mijn mening ondergewaardeerd op het moment. De drie grootste sectoren die de ETF beslaat zijn: cyclische consumptiegoederen, communicatiediensten en financiële dienstverlening.

De beleggingsdoelstelling van het fonds is het rendement van de MSCI China Index te volgen. De Index is een naar marktkapitalisatie gewogen index die is ontworpen om de prestaties van de grootste Chinese bedrijven te meten. Chinese aandelenmarkten worden beschouwd als opkomende markten.

629768ad43b27817991659

Beleggen in Chinese aandelen

Beleggen in de Chinese aandelenmarkt. Naast beleggen in een ETF gericht op China, kan je ook rechtstreeks in Chinese aandelen zoals Alibaba, Tencent, JD.com en NIO beleggen.

Je hoeft hiervoor niet de handelen op de beurs van Hong Kong, maar kan ze kopen op de Nasdaq of New York Stock Exchange.

Voor Amerikaanse aandelen betaal je momenteel per transactie slechts € 0,50 en de FX rates (0,15%).

Je kan ook indirect in het Chinese aandeel Tencent beleggen, door aandelen te kopen van het Nederlandse Prosus. Prosus heeft een direct belang in Tencent (en andere bedrijven) en wordt met een ‘discount’ verhandeld.

Bij Nederlandse aandelen betaal je momenteel per transactie € 2,00. Nog geen account? Dan ontvang je na het aanmelden van de volgende link € 50,- terug aan transactiekosten.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je beleggen in Chinese aandelen?

Je kan beleggen in de Chinese aandelenmarkt door losse aandelen van bijvoorbeeld Alibaba, Tencent, JD.com en NIO te kopen of door een ETF te kopen gericht op de Chinese aandelenmarkt. Je kan dit allemaal doen via de Nasdaq of New York Stock Exchange, bij DEGIRO.

Wat is de beste China ETF?

De beste China ETF is wat ons betreft de HSBC MSCI China UCITS ETF. Deze zit in de kernselectie bij DEGIRO. Dit houdt in dat je deze zonder transactiekosten eenmaal per maand kan aanschaffen. Ideaal als je wilt beleggen in de Chinese aandelenmarkt, zonder veel kosten te maken.

Waar Chinese aandelen kopen?

Wij kopen Chinese aandelen zoals Alibaba, Tencent, JD.com en NIO via de Nasdaq of New York Stock Exchange, bij DEGIRO.

629768ad43b27817991659
4.8/5 - (5 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Rinke

  Leuk artikel!

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankje Rinke!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.