De beleggingstool van Brand New Day

door | 03 dec, 2022

sparen voor wereldreis - beleggingstool van Brand New Day

De beleggingstool van Brand New Day

De beleggingstool van Brand New Day. Vandaag nemen we de Brand New Day beleggingstool eens goed onder de loep!

We gaan kijken hoe de beleggingstool werkt, hoe deze tool jou kan helpen bij het halen van je financiële doelen en of het verwachte rendement wat Brand New Day aangeeft realistisch is.

Maar laat ik eerst even uitleggen wat de beleggingstool van Brand New Day eigenlijk is.

Met de beleggingstool kan je uitrekenen hoeveel je moet inleggen om een bepaald doelbedrag te behalen, ook wel het benodigde bedrag voor jouw specifieke beleggingsdoel. Dat klinkt handig toch?

Je kan hierbij denken aan de volgende beleggingsdoelen: je huis afbetalen, een wereldreis maken, een bedrag voor je kinderen of om tijdens je pensioen een extra netto inkomen te hebben.

Klinkt goed toch? Laten we er snel in duiken om te kijken hoe dit precies werkt!

Als je gebruikt maakt van de beleggingstool van Brand New Day, weet je na 6 tot 8 stappen precies wat je moet doen om jouw beleggingsdoel te behalen! We gaan de stappen stap voor stap doorlopen en hier en daar van aanvullingen en kritische feedback voorzien.

Ik stel voor dat je aan de hand van dit artikel, zelf ook de beleggingstool op de site van Brand New Day invult. Dan kan je het beter volgen en leer je er het meeste van, de vragen die gesteld worden zijn namelijk erg goede vragen die je je eigenlijk altijd zou moeten afvragen wanneer je een beleggingsplan gaat opstellen, al helemaal als dat voor een specifiek doel is!

Waarvoor ga je beleggen?

Om de beleggingstool van Brand New Day te kunnen invullen, moet je eerst een keuze maken voor een doel, we hebben hierbij de volgende opties:

 • Geen specifiek doel: gewoon een buffer opbouwen.
 • Het huis afbetalen.
 • Een wereldreis maken.
 • Beleggen voor de kinderen (of kleinkinderen).
 • Extra pensioen opbouwen.

Sparen voor wereldreis

Voor dit artikel kiezen we voor een wereldreis maken, want zeg nu zelf, wat is er nou leuker dan een wereldreis maken? We gaan de beleggingstool dus invullen alsof we in de nabije toekomst een wereldreis willen maken!

Ook wanneer je een andere optie kiest of jouw doel een mooie auto of boot kopen is, kan je op vergelijkbare wijze met de beleggingstool van Brand New Day achterhalen wat de benodigde inleg is en welk rendement je vervolgens kan verwachten.

De tool is eigenlijk goed voor al de doelen waaruit je kan kiezen, behalve voor pensioen. Om extra pensioen op te bouwen heeft Brand New Day namelijk een speciale pensioen-tool, de pensioenplanner.

Deze pensioenplanner is in het leven geroepen zodat je de al opgebouwde AOW, extra spaarpotjes en al opgebouwd aanvullend pensioen kan meenemen in jouw berekening. Daarnaast kan de tool ook rekening houden met de niet te betalen vermogensbelasting, een van velen voordelen van de pensioenrekening.

Is jouw doel extra pensioen opbouwen? Dan verwijs ik je graag naar mijn ervaringen en mijn rekening pensioenbeleggen bij Brand New Day in de uitgebreide review van Brand New Day.

Stap 1: hoeveel heb je nodig voor de reis?

Bij de eerste stap moet we aangeven hoeveel we nodig hebben voor de reis. Gemiddeld heb je tussen de €15.000,- en €20.000,- nodig voor een wereldreis.

Aan de hand van de gegevens die we hier invullen, berekend Brand New Day hoeveel geld we periodiek moeten inleggen om over een aantal jaar genoeg geld te hebben voor onze wereldreis. We kiezen in dit voorbeeld voor €15.000,-.

Je kan dit later ook nog aanpassen.

Stap 2: over hoeveel jaar willen we op wereldreis?

In dit voorbeeld kiezen we voor het gemak voor over 10 jaar. Dat lijkt mij een mooie leeftijd om op wereldreis te gaan, (als je net als ik 27 bent) betekent dat dat we als we 37 zijn, onze wereldreis kunnen maken. Dat betekend dat we in dit geval een beleggingshorizon hebben van 10 jaar (37-27).

Ben jij iets jonger? Dan is jouw beleggingshorizon in dit geval langer. Ben jij al wat ouder? Dan is jouw beleggingshorizon iets korten. Hoe langer jouw beleggingshorizon hoe meer je kan genieten van het rente-op-rente effect. Alles langer dan 20 jaar wordt gezien als beleggen op de lange termijn.

Stap 3: ons startbedrag

In dit voorbeeld kiezen we een startbedrag van €1000. Dat heb ik namelijk al bij elkaar gespaard voor mijn wereldreis, omdat ik hier al langer over droom. Heb je toevallig al een spaarpotje op je spaarrekening voor dit specifieke doel? Dan kan je ervoor kiezen om (een gedeelte van) dit bedrag in te vullen.

Een hoger startbedrag, betekend dat je sneller vermogen gaat opbouwen en het compound effect beter z’n werk doet. Echter is het ook geen probleem om met €0 of €500 te starten en dan periodiek elke maand een bepaald bedrag te beleggen.

Stap 4: onze inleg per maand

Laten we zeggen dat we €100 per maand op zij willen zetten voor dit specifieke doel. Het is niet verplicht om maandelijks een bedrag in te leggen, maar als we dit niet doen, bouwen we natuurlijk ook niet bepaald snel vermogen op om over 10 jaar op wereldreis mee te gaan.

Als je al een bepaald bedrag in je hoofd hebt wat je voor dit specifieke doel periodiek wilt inleggen, mag je ook daarvoor kiezen. Je hebt dan wel een kans dat je of te veel, of te weinig opbouwt, maar dit krijgen we later te zien. Ook de inleg per maand kan je later nog aanpassen!

Stap 5: onze ervaring invullen

In dit voorbeeld kiezen we voor ‘ik weet er vrij veel vanaf’. We gaan ervanuit dat je ondertussen al wel wat weet over beleggen, omdat je ons natuurlijk al even volgt en we via de website en sociale media als onze tips delen!

Het kan natuurlijk ook zijn dat je pas voor het eerst een artikel leest op dejongebelegger.nl,  maar al wel wat kennis hebt doordat je bijvoorbeeld via een beleggingsapp vermogen opbouwt.

Kies hier vooral de optie die voor jou het meest toepasselijk is. Je hebt hier de keuze uit:

 • Ik ben een beginner
 • Ik weet er een beetje vanaf
 • Ik weet er vrij veel vanaf
 • Ik ben een expert

Stap 6: risico afbouwen

Van deze optie ben ik groot fan. Dit maakt het zoveel gemakkelijker en eenvoudiger voor vooral de passieve belegger. Elke partij waarbij je kan ‘beheerd beleggen’ zonder dat deze partij deze functie aanbiedt, mag je van mij meteen vergeten.

Deze risico afbouwende optie staat bij mij beter bekend als de ‘lifecycle methode’, van toen ik nog bij de bank werkte. Wellicht ken jij de risico afbouwende optie onder een andere naam. Deze lifecycle methode zetten we lekker aan. Door dit aan te zetten zorgen we er namelijk voor dat het risico die we lopen met onze beleggingen, richting de einddatum automatisch wordt afgebouwd.

Wanneer we deze optie aanzetten, verkoopt Brand New Day 15 jaar voor de einddatum elk jaar een plukje van onze aandelen, en koopt met dit geld obligaties aan. Hierdoor kunnen de beleggingen niet vlak voor de einddatum flink in waarde dalen als er dan toevallig een dip(je) op de beurs is. Ook leveren obligaties meestal een prima vast rendement op door de couponrente en eventuele koerswinst.

In dit voorbeeld, willen we al over 10 jaar op reis. Dat betekent dat Brand New Day al meteen, voor ons elk jaar een stukje risico gaat afbouwen.

Stap 7: hoe willen we gaan beleggen?

Als we kiezen voor offensief beleggen, nemen we meer risico, als we kiezen voor defensief beleggen nemen we minder risico. Hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte eindkapitaal.

Je kan hier kiezen voor:

 • Zeer defensief
 • Defensief
 • Neutraal
 • Offensief
 • Zeer offensief

We zijn nog jong, dus we gaan voor 100% aandelen, ook wel zeer offensief! Door wat we hebben ingevuld bij stap 6, wordt het risico vanzelf afgebouwd wanneer we dichterbij het einde van onze beleggingshorizon komen!

Je kan ze allemaal even aanklikken en snel zien wat het verwachte eindkapitaal is.

Verwacht rendement realistisch?

Met de risicoverdeling zeer offensief verwacht Brand New Day dat de beleggingen in dit geval met 54% per jaar kunnen stijgen, maar ook -47% per jaar zouden kunnen dalen.

Dat hoort bij beleggen met dit risico, dus schrik er niet van als dit eens gebeurt. Wil je dit niet? Overweeg dan een gematigder risico, bijvoorbeeld offensief of neutraal.

Het verwachte eindkapitaal in 2032 bij een…

 • Verwachte markt: €16.659,-
 • Slechte markt: €13.475,-
 • Goede markt: €20.961,-

Dat lijkt mij prima, aangezien ons doel €15.000 is, maar een hoger bedrag zou ook mooi zijn!

Onze inleg over deze periode is het startbedrag van €1.000,- en een inleg van €100,- per maand. Bij elkaar is dit €12.000,- (€1.000,- + €100,- keer 12 maanden, voor 10 jaar lang).

Stap 8: de uitkomsten

De uitkomsten van de beleggingstool van Brand New Day:

De-beleggingstool-van-Brand-New-Day

Heb jij andere gegevens ingevuld in de beleggingstool van Brand New Day? Dan heb jij natuurlijk ook een net iets andere uitkomt. Je kan altijd aan de linkerkant naar wens de door jouw ingevulde gegevens nog aanpassen.

Nog even in het kort: onze wens is vermogen opbouwen om op wereldreis te gaan. In 10 jaar tijd willen we hiervoor €15.000,- aan vermogen opbouwen.

Onze keuzes:

 • Startbedrag: €1.000,-
 • Inleg per maand: €100,-
 • Risicoverdeling: zeer offensief
 • Automatische risicoafbouw: ja

Met de risicoverdeling zeer offensief verwacht Brand New Day dat de beleggingen in dit geval met 54% per jaar kunnen stijgen, maar ook -47% per jaar zouden kunnen dalen.

Ons verwachte eindkapitaal in 2032 bij een…

 • Verwachte markt: €16.659,-
 • Slechte markt: €13.475,-
 • Goede markt: €20.961,-

Ter vergelijking: bij een gemiddeld rendement van 4% per jaar komt het totale eindkapitaal neer op €15.689,-.

In het slechtste geval behalen we iets minder dan 4% per jaar, als de markt tegen zit. Met de verwachte markt maken we flink meer rendement én overschrijden we ons doel met €1.659,-.

In het beste geval, overschrijden we ons doel zelfs met €5.961,-, misschien dat we dan zelfs op een nog langere wereldreis kunnen gaan!

Onze beleggingsportefeuille

Vervolgens zien we in de beleggingstool van Brand New Day, de verdeling van onze beleggingsportefeuille. Deze is opgesteld aan de hand van ons risicoprofiel en aangepast als je de lifecycle methode hebt aangezet, mits je beleggingsdoel binnen nu en 15 jaar is.

De-beleggingstool-van-Brand-New-Day-2

Realistisch rendement voor beleggen?

De verwachte rendementen van de beleggingstool van Brand New Day vind ik erg representatief en daarmee ook realistisch, we weten natuurlijk nooit wat de markt precies doet en wat we kunnen verwachten. Maar er worden in ieder geval geen belachelijke hoge verwachtingen geschetst. De verwachte uitkomsten zijn erg reëel. Natuurlijk zouden we graag sneller meer opbouwen, maar over een periode van 10 jaar bouw je minder snel vermogen op dan je zou denken. Ook leggen we natuurlijk maar 100 euro per maand opzij voor dit specifieke doel, wat natuurlijk een stuk minder is dan dat we in totaal per maand op zij leggen voor vermogensopbouw.

Door de beleggingsdoelen, bijvoorbeeld met behulp van de beleggingstool van Brand New Day, op te splitsen in verschillende potjes of over verschillende rekeningen, hou je een goed overzicht en ben je niet snel geneigd om geld op te nemen van een beleggingsrekening, die geschikt is voor een bepaald doel. Elke keer dat je dit zou doen, krimpt namelijk de kans dat je jouw doel op de door jouw gewenste datum, kan verwezenlijken.

Wil jij gebruik maken van de de beleggingstool van Brand New Day? Hier een link naar de beleggingstool van Brand New Day.

4.9/5 - (9 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.