De basis van beleggen #1

door | 05 apr, 2021

De basis van beleggen #1 - Stock chart

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik heb de basis van beleggen #1 geschreven op een manier dat ik hoop dat iedereen het kan begrijpen, zonder enige voorkennis. Laten we beginnen bij het begin. 

Geen zin om het hele artikel de basis van beleggen te lezen? Gebruik dan de inhoudsopgave.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is simpel gezegd een stukje van een bedrijf.

Als aandeelhouder ben je eigenaar van een deel van het vermogen van een onderneming. De inkomsten van aandelen bestaan uit twee delen:

 • Dividend: Een uitkering van een deel van de winst.
 • Koersveranderingen: Je maakt winst als de koers van een aandeel stijgt of verlies als de koers daalt.

Als de rente daalt vluchten beleggers vaak naar aandelen. Dit komt omdat er met aandelen dan vaak meer rendement valt te halen.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldbewijs.

Obligaties worden vaak uitgegeven door een overheid of onderneming. Op een obligatie zit couponrente. Couponrente is de vaste rente die de overheid of het bedrijf moet vergoeden over de schuld.

De looptijd van een obligatie ligt meestal tussen de vijf en dertig jaar. De waarde van de obligatie verandert tijdens de looptijd door vraag en aanbod. Als de marktrente daalt stijgt vaak de waarde van een obligatie en vice versa.

Wat zijn beleggingsfondsen

Er zijn verschillende beleggingsfondsen. Zo heb je open-end en closed-end beleggingsfondsen. Bij een open-end beleggingsfonds heb je als belegger altijd de mogelijkheid om participaties te kopen of te verkopen.

Bij een closed-end beleggingsfonds staat het aantal uitstaande participaties vast. Je hebt als belegger dus niet altijd de mogelijkheid om aan-/ of te verkopen. Je bent namelijk volledig afhankelijk van vraag en aanbod.

Naast dat je koerswinst of -verlies kan maken, heb je ook beleggingsfondsen die dividend uitbetalen.

Wat is een ETF

Een ETF of “Exchange Traded Fund” / Indextracker is een actief of passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandelt wordt. Dit beleggingsfonds bestaat uit een ‘mandje’ van producten zoals aandelen, obligaties of valuta.

Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Met een ETF koop je simpel gezegd in één keer (fracties van) aandelen uit een bepaalde index. Actief beheerde ETF’s hebben over het algemeen iets hogere kosten dan passief beheerde ETF’s.

Belangrijke voordelen van ETF’s zijn onder andere:

 • Spreiding, minder risico dan wanneer je 1 aandeel koopt
 • Lagere kosten dan traditionele beleggingsfondsen
 • Hoger rendement: Groeit met een bepaalde index mee, of zelfs meer
 • Flexibiliteit / liquide: ETF’s zijn altijd verhandelbaar

Onze favoriete ETF’s zijn trouwens de VWRL en de VUSA!

Hoe werkt een ETF

Zoals je al weet is een ETF een ‘mandje’ met producten zoals aandelen, obligaties of valuta.

Een belangrijk onderdeel is het begrijpen van het zogenaamde creation/ redemption mechanische. Met dit mechanisme wordt de hoeveelheid aandelen in de ETF verhoogd of verlaagd, naarmate van het vraag en aanbod van een bepaalde ETF.

Dit mechanisme zorgt er op zijn beurt voor, dat de ETF de koers van de onderliggende waarden (zoals aandelen, obligaties en valuta) goed blijft volgen.

Alles over ETF’s lees je hier. Aan het einde van de basis van beleggen staat ook een link naar het artikel, zodat je ook eerst de basis van beleggen kan afmaken.

De basis van beleggen #1 - ETF

Wat betekend FIRE

FIRE staat voor: Financially Independent / Retire Early. Tegenwoordig onmisbaar voor de basis van beleggen omdat je het overal leest, ziet en hoort.

De groep mensen die FIRE willen zijn, willen graag vervroegd met pensioen en niet tot hun pensioenleeftijd te moeten werken voor geld. In plaats daarvan willen deze mensen na een “x” aantal jaar, kunnen leven door telkens een deel van hun beleggingen op te nemen.

Waar moet ik in beleggen?

Als beginnende belegger kunnen al deze begrippen en verschillende dingen waarin je kunt beleggen een beetje veel voor je zijn. Als je niet goed weet in wat voor producten je moet gaan beleggen, kan je gebruik maken van de volgende drie aspecten om je voorkeur te bepalen:

 1. Liquiditeit
 2. Rendement
 3. Risico

Liquiditeit

Met liquiditeit wordt bedoelt hoe snel een belegging omgezet kan worden tot geld.

Een aandeel is bijvoorbeeld een stuk meer liquide dan een belegging in een beleggingspand. Een aandeel kan namelijk snel worden verkocht en een beleggingspand niet.

Rendement

Met rendement wordt de opbrengst uitgedrukt in een percentage van het oorspronkelijk belegde bedrag.

De opbrengst is onder te verdelen in het direct rendement; de som van inkomsten zoals dividend/rente en het indirecte rendement; de koersstijging of -daling.

Risico

Met risico wordt het risico bedoelt dat je als belegger wilt lopen.

Over het algemeen leveren beleggingsproducten met een hoger risico meer rendement op. Bij sparen zit weinig tot geen risico, hier krijg je dus ook maar erg weinig (of tegenwoordig soms zelfs negatief) rendement op. Bij aandelen loop je in het algemeen een hoog risico, maar hier kan je ook een hoog rendement op krijgen.

De basis van beleggen - risico versus rendement vermogensbeheer

Je beleggingshorizon bepalen

De beleggingshorizon is de periode waarin het geld belegd wordt.

Deze is van belang om goed te bepalen welk soort belegging het beste bij iemand past. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de kans dat je als belegger winst maakt.

Een paar goede vragen die je jezelf kan stellen om je beleggingshorizon te bepalen zijn

 1. Hoelang kun je het vermogen missen?
 2. Hoeveel vermogen kan en wil je beleggen?
 3. Hoeveel risico kan en wil je lopen?
 4. Hoeveel rendement wil je behalen?
 5. Is het haalbaar?

Ga voor jezelf na of het gewenste rendement, belegd vermogen, tijd en risico wel realistisch zijn. Deze factoren vormen samen de basis voor een goede beleggingshorizon. Met een langere beleggingshorizon hoef je bijvoorbeeld minder risico’s te nemen om hetzelfde rendement te behalen dan met een korte beleggingshorizon. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor beleggen op de lange termijn.

Rendement op rendement

Ook wel compound interest.

Albert Einstein heeft dit het 8ste wereldwonder genoemd. Om maximaal te profiteren van rendement op rendement, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Voorbeeld 1:

Stel je belegt elk jaar €100,- en je behaald jaarlijks 5% rendement. Na 1 jaar heb je dan €105,-. Het tweede jaar heb je dan 5% boven op €205,- wat neerkomt op €10,25 rendement.

Dit lijkt nog niet zoveel, maar als je 25 jaar vooruit kijkt, zie je dat je totale rendement €2511,- is. Dit is nog hoger dan je totale inleg van €2500.-.

In totaal heb je dan dus een bedrag van €5011,- op je beleggersrekening staan, na 25 jaar.

Voorbeeld 2:

Stel je belegt €500,- per jaar, voor 20 jaar en je ontvangt elk jaar 6% rendement, kom je uit op een totaalbedrag van €21.100,-. Dit terwijl je in die 20 jaar slechts €10.000,- hebt belegt.

Het belang van spreiden

Als belegger krijg je te maken met zowel bedrijfsspecifieke risico’s als marktrisico’s. Hierdoor is het belangrijk om je beleggingen goed te spreiden, om zo deze risico’s te verminderen. Uiteindelijk willen de meeste beleggers namelijk zoveel mogelijk rendement behalen, terwijl ze zo min mogelijk risico lopen.

Door je beleggingen als belegger te verspreiden over verschillende soorten beleggingen, zoals ETF’s, aandelen en obligaties kan je dit risico verminderen. Als belegger kan je er voor kiezen om zelf te spreiden, of om te kiezen voor beleggingsfondsen, aanbieders of ETF’s die jouw beleggingen spreiden. Waar je ook voor kiest, het kan verstandig zijn om je risico te verkleinen door goed te spreiden.

De basis van beleggen #1

Dit was het einde van de basis van beleggen #1. In het tweede deel van de basis van beleggen worden onder andere de verschillende soorten orders uitgelegd. Volg mij op mijn Instagram om als eerste te weten wanneer de basis van beleggen #2 online staat. Helemaal klaar om te beginnen met beleggen, kijk dan hier. Liever nog wat meer lezen over ETF’s? Kijk dan bij Hoe werkt een ETF. Na deze basis van beleggen ben jij helemaal klaar om te gaan beleggen op Wall Street.

De basis van beleggen #1 - Wall Street
4.6/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.