Budgetteren met de 50/30/20 regel

door | 13 mrt, 2023

Budgetteren-met-De-503020-regel

Sparen en budgetteren is voor veel mensen een uitdaging. Investeren of beleggen soms een nog grotere uitdaging, terwijl dit voor andere juist heel vanzelfsprekend is. Het leven wordt voor iedereen steeds duurder en nieuwe spullen zorgen voor allerlei positieve emoties. Hierdoor is het lastig om bepaalde uitgaven te schrappen en blijft er aan het einde van de maand al snel weinig over.

Toch hoeft het helemaal niet lastig te zijn op grip op je financiën te krijgen en te sparen en investeren.

Budgetteren met de 50/30/20 regel

Wil je meer grip krijgen op je uitgaven en serieus gaan sparen en investeren? Dan is de 50/30/20 regel wellicht een goede manier om meer grip te krijgen op jouw situatie zonder dat je hier super veel voor op hoeft te geven, er blijft namelijk ruimte voor leuke dingen over!

Met de 50/30/20 regel kun je eenvoudig een budget opzetten voor je uitgaven en financiële doelen zoals spaardoelen en beleggingspotjes.

Wat de 50/30/20 regel is en of het iets voor jou is, dat ontdekken we allemaal in deze blog. Lees dus snel verder!

Hoe werkt budgetteren met de 50/30/20 regel?

De 50/30/20 regel is een hulpmiddel die inzicht kan geven in je financiën en je kan helpen financiële doelen te behalen. Je houdt maandelijks bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. De uitgaven verdeel je over drie categorieën. Doordat je je uitgaven enkel in drie categorieën hoeft te verdelen, is het simpel om je budget bij te houden en kost het je bovendien ook niet veel tijd. 

50/30/20 staat voor drie verschillende percentages van je netto-inkomen. 50% van je netto-inkomen gaat naar je vaste lasten, 30% van je netto-inkomen gaat naar optionele uitgaven en de laatste 20% gaat naar sparen, investeren, beleggen of het aflossen van schulden.

Het bijhouden van hoeveel je uitgeeft en waaraan je je geld uitgeeft, geeft je een duidelijk inzicht in waar je geld naartoe gaat. Hierdoor zal je al snel zien welke uitgaven misschien kunnen worden geschrapt. Daarnaast helpt het ook om een duidelijk beeld te hebben waar je voor wilt sparen. Een duidelijk doel waar je enthousiast over bent, geeft je extra motivatie om maandelijks netjes je budget bij te houden!

De 50/30/20 regel

50% voor vaste lasten

De helft van je budget gaat bij de 50/30/20 regel naar vaste lasten. Dit zijn noodzakelijke uitgaven waar je niet zonder kunt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende uitgaven:

 • Boodschappen
 • Woonlasten: huur of hypotheek
 • Gas, water en licht
 • Verzekeringen
 • Zorgkosten zoals de tandarts en opticien
 • Medicijnen

Dit zijn voorbeelden van zaken die je nodig hebt om in leven te kunnen blijven. Ben je voor je vaste lasten meer dan 50% van je budget kwijt? Dan is het wellicht tijd om te kijken naar hoe je de kosten omlaag kunt brengen, of je inkomen kunt verhogen. Kan je misschien besparen op je boodschappen door op acties te letten? Overstappen van verzekering? Of kan je misschien goedkoper wonen?

Besparen op vaste lasten is eenvoudig met de beste cashback websites en apps.

30% voor optionele uitgaven

Een derde van je budget mag je met de 50/30/20 regel gebruiken voor optionele uitgaven. Dit zijn niet-essentiële uitgaven die het leven leuker of makkelijker maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Sporten
 • Dagjes uit
 • Persoonlijke verzorging zoals naar de kapper gaan
 • Telefoon en internet (ja, dit zijn geen eerste levensbehoeften…)
 • Hobby’s
 • Uit eten gaan of ergens een drankje drinken

Dit is waar het voor veel mensen lastig wordt, omdat we al snel het gevoel hebben dat we niet zonder een deel van deze uitgaven kunnen. Maar de realiteit is dat je bij deze uitgaven het meeste kunt besparen. Geef je meer dan 30% uit aan optionele uitgaven, dat is het wellicht slim om te kijken wat misschien minder belangrijk is en wat je juist zo gelukkig maakt!

Besparen op vaste lasten en optionele uitgaven kan automatisch met de Woolsocks cashback app.

20% voor sparen en investeren

Het doel van de 50/30/20 regel is om 20% van je netto-inkomen over te houden om te sparen, beleggen of investeren. Hieronder valt ook het aflossen van je schulden en het opzetten van een financiële buffer.

Heb je je schulden afbetaalt en een buffer klaarstaan? Dan kun je kijken naar een spaarrekening met een hoge rente of naar manieren om je geld te investeren of te beleggen. Dit kun je namelijk op veel verschillende manieren doen. Doe dus goed onderzoek naar hoe je wilt gaan sparen/investeren/beleggen.

Budgetteren met de 50/30/20 regel

Waar komt de 50/30/20 regel vandaan?

In 2005 publiceerde de nu US Senator Elizabeth Warren met haar dochter, Amelia Warren Tyagi, het boek: ‘’All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan’’.

In het boek verwezen ze naar 20 jaar onderzoek en kwamen ze tot de conclusie dat sparen en grip krijgen op je financiën eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld zou hoeven zijn. Het enige wat nodig is, is het juiste balans tussen verschillende soorten uitgaven. Zo kwam de 50/30/20 regel tot leven.

De 50/30/20 regel voorbeeld

De gemiddelde Nederlander verdient netto €2.800,- per maand. Laten we hiermee kort naar een voorbeeld kijken:

 • Vaste lasten: €1.400,-
 • Optionele uitgaven: €840,-
 • Sparen/investeren: €560,-

De bedragen voor vaste lasten en optionele uitgaven zijn niet zo gek en waarschijnlijk prima haalbaar. Kijk je nu naar hoeveel je maandelijks spaart, dan is de kans groot dat je niet €560,- per maand opzij zet om te sparen of investeren.

Dat is zonde, want met een bedrag van €560,- per maand en een rendement van slechts 4% per jaar over een periode van 30 jaar, bouw je €385.008 aan vermogen op, door het rendement op rendement effect, ook wel compounden genoemd.

De 50/30/20 regel toepassen

Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd hoe je zelf de 50/30/20 regel kunt gaan toepassen!

Allereerst kun je je netto-inkomen berekenen. Voor de meeste mensen is dit het loon dat je maandelijks op je rekening gestort krijgt. Voor zelfstandigen is dit misschien wat lastiger, je kijkt dan naar het bedrag dat je maandelijks van je zakelijke rekening opneemt en dus aan jezelf uitbetaalt. Je berekende netto-inkomen is je startpunt.

Vergeet niet om zelf als ondernemer pensioen op te bouwen, dit kan met fiscale voordelen.

De volgende stap is het berekenen hoeveel je momenteel uitgeeft. Maak een lijst van al je uitgaven over de afgelopen maand en verdeel deze over de drie categorieën: vaste lasten, optionele uitgaven en sparen/investeren. Wees strikt over wat wel of niet vaste lasten zijn! Je kunt online verschillende spreadsheets vinden waarin je gemakkelijk bij kunt houden hoeveel je uitgeeft. Hiermee kun je direct beginnen met het bijhouden van je uitgaven, de Woolsocks app doet dit ook voor je.

Nu je een inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kun je een budget gaan opstellen om de 50/30/20 regel toe te passen.

Bereken met je netto-inkomsten hoeveel je budget zal zijn voor de drie categorieën en vergelijk dit met de uitgaven van afgelopen maand. Nu is het de kunst om te kijken hoe je je uitgaven zo kunt aanpassen dat deze binnen de 50/30/20 regel past.

Zit je ergens boven het budget? Dan kun je kijken waar je binnen die categorie kunt gaan besparen, zodat je wél binnen het budget kunt blijven. Na enkele maanden en aanpassingen zal je je uitgaven onder controle kunnen hebben, zodat deze precies binnen de 50/30/20 regel past!

Bij verschillende banken kan je automatisch instellen dat wanneer je jouw salaris op jouw rekening ontvangt, dit over verschillende potjes wordt verdeeld. Je kan instellen dat het volgens een 50/30/20 verhouding wordt verdeeld bij bijvoorbeeld Bunq en Knab.

Budgetteren kan je leren

De 50/30/20 regel is dus een relatief gemakkelijke manier om grip te krijgen op je financiën. Echter, het is een richtlijn om beter met je financiën om te kunnen gaan en gemakkelijk te budgetteren.

In de praktijk zullen de meeste mensen er achter komen welke kosten gemakkelijk bespaard kunnen worden binnen de optionele uitgaven, misschien zie je met behulp van Woolsocks wel abonnementen waarvan je niet wist dat je deze nog had. Deze kun je natuurlijk direct en gratis opzeggen!

Binnen de optionele uitgaven zal voor de meeste mensen een groot deel van besparing en de 20% vandaan komen. Zijn je vaste lasten lager en wil je meer sparen? Dan mag dat natuurlijk ook, elke situatie is natuurlijk anders! Je kunt de percentages eventueel aanpassen, zodat ze voor jou haalbaar zijn. Probeer in ieder geval minimaal 20% voor sparen en investeren over te houden, zodat je jouw financiële doelen kan behalen.

Meer hulp nodig? Kijk eens bij Nibud. Een echte aanrader!

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

5 Reacties

 1. Hanneke Bakker

  Hopelijk is dit voor mij over een paar jaar ook haalbaar! Het is even schakelen na een scheiding 😅

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dat geloof ik! Komt vast goed! Succes.

   Antwoord
 2. Bart Calcoen

  Discipline en volharding is de sleutel tot succes, maar soms is het zo moeilijk. ☺️ Interessante tips! 👍

  Antwoord
 3. Sasha Klooster

  Ik ga het uitproberen. Hopelijk is het haalbaar met mijn gat in mn hand.

  Antwoord
 4. Leoni Hoogterp

  Mooie regel! Ik ga dit toepassen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.