BlockFi review
Passief inkomen; wie houdt er niet van? BlockFi biedt de mogelijkheid aan om een passief inkomen te genereren via je cryptovaluta. Wanneer je niet handelt met je cryptovaluta, maar deze voor een lange termijn vasthoud, dan is het mogelijk om via het platform van BlockFi rente te ontvangen over je cryptovaluta.
Laatste update: 18-11-2022: helaas is BlockFi door de val van cryptoplatform FTX ook zo goed als failliet. Momenteel kan je beter kiezen voor veiligere manieren om geld te verdienen, zoals investeren in vastgoed met weinig geld.
Deze vergoedingen kunnen oplopen tot wel 9% per jaar voor bepaalde coins. Dit lijkt op het eerste oog heel aantrekkelijk. Maar hoe betrouwbaar is BlockFi eigenlijk en wat zijn de risico’s? In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vragen en laten we zien welke mogelijkheden er zijn om online geld te verdienen via het platform van BlockFi.
In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:
Wat is BlockFi?
BlockFi is een platform waarop je cryptovaluta kunt staken voor een vergoeding. Deze vergoedingen kunnen oplopen tot wel 9% per jaar. Daarnaast kun je bij BlockFi ook een lening afsluiten. Het is in zekere zin een peer-to-peer marktplaats voor leningen in crypto.
In dit artikel bekijken we BlockFi vanuit het perspectief van een kredietverlener. Oftewel, degene die zijn of haar crypto’s uitleent en hier rente over ontvangt. BlockFi is een van de grootste platformen waarop je interest kan verdienen met je cryptovaluta. Het platform is opgericht in 2017 en is in deze korte periode uitgegroeid tot miljoenenbedrijf met meer dan 500.000 gebruikers.
BlockFi verdient haar geld door vraag naar en aanbod van leningen bij elkaar te brengen. Het verschil tussen de rente die ze ontvangen over de leningen die ze verstrekken en de rente die ze betalen aan beleggers die hun crypto aan BlockFi uitlenen, is de winst. Wanneer jij bijvoorbeeld je Bitcoin uitleent op het platform tegen 4.5% rente en BlockFi weet dit zelf uit te lenen tegen 6%, dan is de winst voor BlockFi dus deze 1.5%.
BlockFi leent jouw crypto dus uit aan andere partijen. Dit klinkt louche, maar veel bedrijven en banken in de financiële sector maken gebruik van dit business model. Toch is het wel prettig om te weten aan wie jouw cryptovaluta’s worden uitgeleend. Enkele kredietnemers (leners) bij BlockFi zijn: institutionele beleggers, hedgefondsen, market makers, miners en particulieren.
Dit zijn grote partijen die solvabel genoeg zijn om deze leningen aan te gaan. Particulieren moeten vaak ook nog een onderpand (in crypto) verstrekken voordat ze een lening aan kunnen gaan. Dit biedt beleggers (en BlockFi) nog meer zekerheid. Vanuit hier is het bruggetje naar betrouwbaar erg klein, dus laten we daar eens naar kijken.
Hoe betrouwbaar is BlockFi?
Betrouwbaarheid is cruciaal. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat je tegoeden veilig zijn op het beleggingsplatform. Naar onze mening is BlockFi betrouwbaar, maar er bestaan – zoals altijd – wel wat risico’s. BlockFi lijkt betrouwbaar om de volgende redenen:
Een gedeelte van het geïnvesteerd vermogen wordt in cold storage geplaatst. BlockFi verklaart dat minimaal 20% van de assets onder beheer worden gebracht bij bekende custodians zoals Gimini en Fidelity. BlockFi biedt zelf geen verzekering of garantie aan, maar deze custodians doen dat wel. De custodians moeten tevens voldoen aan alle nodige wetten en verplichten, omdat zij onder het bankenrecht vallen. Op basis hiervan kun je dus aannemen dat de gelden die in het beheer van BlockFi, en daarmee Gemini of Fidelity, staan behoorlijk veilig zijn.
Verder is
Een belangrijk risico is het liquiditeitsrisico. Bedrijven die crypto lenen van BlockFi geven vaak dollars als onderpand. Dit bedrag in USD kan hoger zijn dan de waarde van de cryptovaluta die ze lenen. Maar wanneer de prijs van de desbetreffende cryptovaluta ineens omhoog schiet, dan kan het zijn dat het bedrag dat dient als onderpand nu niet meer voldoende is, omdat de waarde van de lening hoger is.
Vaak hebben bedrijven dan de mogelijkheid om extra geld over te maken om het onderpand aan te vullen. Maar stel dat bedrijven besluiten dat niet te doen, dan kan BlockFi alsnog gewoonweg dezelfde hoeveelheid Bitcoin die ze hebben uitgeleend, aanschaffen met het geld van het onderpand. Het risico voor BlockFi is dus beperkt.
Een ander risico is dat BlockFi-klanten niet over hun eigen private keys beschikken. Hierdoor vertrouw je erop dat BlockFi goed zal omgaan met jouw cryptovaluta. Je geeft in principe de verantwoordelijkheid over je crypto weg. Het is doorgaans stukken veiliger om zelf de private keys tot je crypto in bezit te hebben. Echter zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk de keys tot hun wallet hebben. Klinkt dit voor jou onveilig? Kijk dan eens naar een Hardware Wallet zoals de Ledger (
Wanneer je crypto hebt staan bij partijen als
BlockFi staking percentages
Zoals al besproken is het uitlenen van crypto dé manier om opbrengsten te genereren via BlockFi. Hieronder zijn de rentepercentages in een tabel weergegeven:
Cryptomunt | Hoeveelheid | Rente |
Bitcoin | 0 – 0.1 BTC | 4.5% APY |
Bitcoin | 0.1 – 0.35 BTC | 1.0% APY |
Bitcoin | 0.35+ BTC | 0.1% APY |
Ethereum | 0 – 1.5 ETH | 5% APY |
Ethereum | 1.5 – 5 ETH | 1.5% APY |
Ethereum | 5+ ETH | 0.25% APY |
USDC en USDT | 0 – 40.000 USDC | 9% APY |
USDC en USDT | 40.000+ | 8% APY |
Zoals je kunt zien in deze BlockFi review, wordt het uitlenen van crypto bij grotere hoeveelheden steeds minder rendabel. Op Stablecoins biedt BlockFi echter wel een uitmuntend rendement. Bij Celsius Network, een concurrent van BlockFi, kunnen beleggers 8.5% rente op Stablecoins verwachten. BlockFi zit hier echter een halve procent boven. Dit lijkt op het eerste oog erg weinig, maar kan grote effecten hebben dankzij het rente-op-rente effect.
Daarnaast biedt BlockFi regelmatig leuke bonussen aan, waarmee je crypto kan verdienen. Momenteel krijgen nieuwe BlockFi-gebruikers
BlockFi Credit Card
Met de gloednieuw BlockFi Credit Card kan je als gebruiker de eerste 90 dagen 3,5% cashback krijgen over aankopen met deze kaart. Dat is een goed percentage gezien de percentages bij
Helaas is de BlockFi Credit Card op dit moment enkel beschikbaar voor mensen die in de Verenigde Staten wonen, wij dienen dus nog even af te wachten.
Na deze 90 dagen, verlaagd de cashback naar 1,5%. Wil jij eerst wat meer lezen over cashback? Bekijk dan ons volgende artikel: 2 beste cashback websites. In dat artikel bespreken we cashback websites, zonder credit of visa kaarten.
Onze ervaring met BlockFi
Hoewel we nog niet zo lang gebruik maken van BlockFi, zijn we tot nu toe wel erg te spreken over het platform. Het platform van BlockFi is heel eenvoudig en zeer toegankelijk. Verder ziet het bedrijf eruit als een betrouwbare en verantwoordelijke partij om als belegger te investeren.
We moeten hierbij wel vermelden dat we enkel USDC uitlenen via BlockFi. Persoonlijk vinden we de vergoedingen voor Bitcoin en Ethereum te laag in vergelijking met het risico en de rentepercentages die je kunt verdienen bij de concurrenten. Celsius biedt hogere rentes aan voor zowel Bitcoin als Ethereum.
Toch blijft BlockFi een interessante optie – ook voor beleggers die Bitcoin of Ethereum willen uitlenen. Dit komt door de aantrekkelijke
Veelgestelde vragen
Wat is BlockFi?
BlockFi is een platform waarop je cryptovaluta kunt staken voor een vergoeding. Deze vergoedingen kunnen oplopen tot wel 9% per jaar. Daarnaast kun je bij BlockFi ook een lening afsluiten.
Hoe betrouwbaar is BlockFi?
Een gedeelte van het geïnvesteerd vermogen wordt in cold storage geplaatst. Verder is BlockFi geregistreerd bij het Amerikaanse Department of Treasury Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).
Hoeveel rente krijg je op USDC/ USDT bij BlockFi?
Op USDC of USDT krijg je bij
0 reacties