Beurscrash 2021 of een correctie?

door | 20 jul, 2021

Beurscrash 2021 of een correctie?

Staat ons dé beurscrash 2021 of een correctie te wachten? In dit artikel kijk ik naar elf belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan een mogelijke marktcorrectie en bekijk of we ons zorgen moeten maken. Maar eerst gaan we kijken wat een beurscrash of beurscorrectie eigenlijk inhoudt en hoe je deze twee van elkaar kan onderscheiden.

Beurscrash 2021 of een correctie?

Voordat we überhaupt kunnen bepalen of er een beurscrash of een correctie aankomt, moeten we weten wat wordt gedefinieerd als een beurscrash of beurscorrectie. Wanneer er een beurscorrectie plaats vindt, is het lastig om te bepalen of het bij een correctie blijft, of dat het een crash wordt. Echter zijn er verschillen tussen de twee, waardoor je ze van elkaar kunt onderscheiden.

Wat is een beurscorrectie?

Een beurscorrectie wordt gedefinieerd als een kortstondige daling van aandelenmarkten van 10 tot 20 procent vanaf het piekniveau. Zo’n daling corrigeert vaak “kunstmatig” overgewaardeerde aandelenkoersen. Een correctie duurt soms slechts dagen, maar kan ook enkele weken of maanden aanhouden.

Wat is een beurscrash?

Een crash is daarentegen een veel zwaardere daling van de beurs, die doorgaans ook duidt op een meer fundamentele omslag van het beursklimaat.

Een korte opsomming van de belangrijkste verschillen:

Correctie: een tijdelijke daling van de markt met maximaal zo’n 20 procent.

Crash: een onvoorziene en zware val aan aandelenkoersen, met doorgaans meer dan 20 procent; een crash kan een teken zijn van een fundamentele omslag in het beurssentiment.

Als de markt in zijn geheel omslaat en het beurssentiment veranderd, kan de markt in een bear-markt terecht komen, niet te verwarren met een bull-markt:

Bear-markt: een wijdverspreide en langdurige daling van aandelenmarkten.

Bull-markt: een langdurige periode van koersstijgingen op de aandelenmarkt.

Een beurscorrectie kan verschillende oorzaken hebben. Veel beleggers volgen markttrends, dus wanneer mensen een aandeel kopen omdat ze denken dat de waarde ervan zal stijgen, zijn anderen geneigd hun voorbeeld te volgen.

Zo stijgt de waarde van dat aandeel. Wanneer dit het geval is, zullen sommige aandeelhouders het aandeel willen verkopen omdat de prijs relatief hoog is, gevolgd door weer anderen, met als logisch gevolg dat de waarde van het aandeel weer tijdelijk daalt.

Dit kan op grotere schaal gebeuren wanneer het vertrouwen in de markt afneemt. Soms komt de markt op een punt waar de vraag naar aandelen afneemt, wat beleggers die willen verkopen dwingt hun aandelen tegen lagere prijzen van de hand te doen, met een sneeuwbaleffect als gevolg.

Nu we dit weten, kan ik zeggen dat ik momenteel eerder een beurscorrectie verwacht dan een crash. Er zijn namelijk wat rode vlaggen in de markt, die we, als beleggers, zeker in de gaten moeten houden.

Elf belangrijke factoren

Ik ben geen marktexpert, maar ik zie de laatste tijd wat rode vlaggen, die er op wijzen dat er wellicht een marktcorrectie aankomt. Dit zijn elf belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan een mogelijke marktcorrectie:

Lage marktomvang en divergentie

Er zijn minder aandelen die stijgen, dan dalen en een groter aantal aandelen bereikt het dieptepunt in de afgelopen 52 weken dan degenen die het hoogste punt in de afgelopen 52 weken bereiken.

Overgekochte-aandelen

Zoals Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) en Nvidia (NVDA) en ARK Innovation ETF (ARKK) hebben onlangs de 70 RSI overkocht-markering overschreden en dalen nu. Dit sluit goed aan bij de lage marktomvang. Een groot deel van het geld dat uit verkochte aandelen komt, wordt nu in een selecte groep aandelen gestopt.

Verminderde volumes

De verminderde volumes signaleren zwakte in de markt en lokken winstnemingen uit. Het gemiddelde volume van Russell 2000 is bijvoorbeeld gedaald tot iets minder dan 3 miljard per dag, van een driemaandelijks gemiddelde van 3,7 miljard. Overigens volgt deze Index 2000 small caps van Amerikaanse bedrijven die het grootste deel van de afgelopen drie weken zijn gedaald, voor een totale daling van +-7%.

Grote trendlijn doorbroken

Voor de tweede keer in minder dan een maand is de S&P 500 onder zijn belangrijkste trendlijn gedoken. De eerste keer op 18 mei keerde het terug en ging het weer omhoog op basis van fatsoenlijke arbeids- en productierapporten plus winstverwachtingen. Nu de kwartaalcijfers weer binnen komen en de meeste economische indicatoren wijzen op een piek in de groei, is het misschien niet mogelijk om de daling om te buigen, tot weer een stijging.

De bovenstaande technische indicatoren proberen marktgedrag te verklaren op basis van historische statistieken, maar ze verklaren niet de redenen achter dergelijke veranderingen. We moeten naar economisch nieuws kijken om oorzaken te identificeren, waaronder:

Economisch herstel piekt

Verschillende rapporten deze maand wijzen op een economie die een piekherstel heeft bereikt. Zowel de diensten PMI (Purchasing Managers’ Index) 64,6 versus 65,2 versus 64,8 (werkelijk, voorspeld, vorig) als de ISM (Manufacturing Index) 60,1% versus 63,3% versus 64,0% rapporten voor juni laten bijvoorbeeld een afnemend groeitempo zien. Ook de industriële productie vertoont een vergelijkbaar patroon 0,4% versus 0,6% versus 0,7%.

Gemengde bankresultaten tweede kwartaal

De gemengde bankresultaten in het tweede kwartaal wijzen op hetzelfde probleem als hierboven. Hoewel de algemene cijfers stijgen, wijzen de details op het uitblijven van kredietgroei en zwakte van de netto rentemarge, dit laat weinig ruime over voor verdere groei.

Dalend consumentenvertrouwen

Terwijl de consumentenbestedingen in juni hoger uitkwamen dan verwacht, daalde het consumentenvertrouwen van 85,5 naar 80,8. De belangrijkste drijfveer hiervoor is inflatie, die in Amerika (en ook hier) erg hoog ligt.

Inflatie stijgt

De FED hamert erop dat de inflatie van tijdelijke aard is vanwege het “basiseffect” en enkele tijdelijke aanbodbeperkingen. Hun tijdlijn om dat allemaal op te lossen was enkele maanden. Nu zijn het meer dan een paar maanden en de inflatie blijft razen en registreert de hoogste cijfers in meer dan een decennium, waarbij de Core CPI (de favoriete maatstaf van de FED) 0,9% registreerde, de hoogste stijging sinds 2008.

Bovendien blijft de PPI (producentenprijsindex) in juni ook stijgen met 1%, wat aangeeft dat consumenten de komende maanden nog steeds hogere prijzen zullen zien en dat de algehele inflatie de drempel van 2% van de FED ruimschoots zal overschrijden.

Opnieuw opduiken van een nieuwe variant

De Delta-variant zorgt voor veel lock-downs en onderbrekingen over de hele wereld. Vooral in Europa kleuren veel landen en provincies oranje, rood of zelfs donkerrood en liggen nieuwe lock-downs op de loer. Hoewel het effect van de Delta-variant in de VS misschien beperkt is, belooft een vertragende wereldeconomie niet veel goeds voor aandelen in het algemeen, vandaar misschien de reden waarom obligaties zijn gestegen.

Obligatierendementen dalen

Dat obligatierendementen dalen geeft meestal aan dat een economie vertraagt ​​en dat beleggers op zoek zijn naar veiligere hulpmiddelen. Velen wijzen erop dat de obligatierendementen gewoonlijk drie maanden voor de aandelen pieken, wat ze in maart deden. Aangezien we in juli zijn en de obligatierente blijft dalen, denken velen dat de obligatiemarkt iets opsnuift en erop reageert. Onthoud de omgekeerde relatie tussen obligaties en rendementen.

China en de technologiesector

Hoe China hun eigen technologiesector “aan banden legt”, heeft sommige beleggers in de war gebracht, vooral vanwege het moment waarop het kwam en omdat China juist vlot en sterk herstelde van COVID-19.

beurscrash 2021 of correctie?

Conclusie – Beurscrash 2021 of een correctie?

Al deze gebeurtenissen wijzen op een mogelijke correctie ergens in de nabije toekomst. De meeste experts verwachten dat ergens na de winst in het tweede kwartaal, maar het zou op dit moment kunnen beginnen, weet ook dat correcties niet in één rechte lijn uitkomen. Ze hebben de neiging om in een reeks van verschillende lagere dieptepunten en lagere hoogtepunten te bewegen totdat ze hun dieptepunt hebben bereikt.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat een correctie geen marktcrash is. Correcties zijn een veel kleinere gebeurtenis, variërend rond een daling van 10% aan de onderkant voor de toonaangevende S&P 500-index en veel meer voor individuele speculatieve aandelen. Ze zijn een gezond evenement dat helpt om de markt nieuw leven in te blazen met nieuwe kopers.

Een crash daarentegen is een veel grotere gebeurtenis die meestal wordt uitgelokt door een combinatie van gebeurtenissen of een enkele grote gebeurtenis. Crashes duren meestal veel langer dan mensen verwachten, ruim na de eerste grote daling.

Er zijn verschillende katalysatoren voor een dergelijke gebeurtenis, zoals de opkomst van een virusvariant die vaccins te slim af is of een ineenstorting van de omgekeerde opslag faciliteit. De meest prominente daarvan is echter het afbouwen van QE (kwantitatieve versoepeling of ook wel geldverruiming) en renteverhogingen.

Massale QE en lage rentetarieven waren de drijvende kracht achter deze bullmarkt. Ze zijn de rechtvaardiging die wordt gegeven voor de huidige astronomische waardering, waarbij de S&P500 Shiller P/E-ratio maar liefst 38% bereikt! Dat is een historisch hoog niveau dat slechts op de tweede plaats komt na de Dotcom-zeepbel in 2000 (44%) en over het algemeen een onhoudbaar niveau op het lange termijn.

Sommigen beweren dat de FED erin zal slagen de QE af te bouwen en de rente geleidelijk op een zeer gecontroleerde manier te verhogen en een ineenstorting te voorkomen, maar gezien de stijgende inflatie boven verwachting, zou de FED heel goed kunnen worden gedwongen veel eerder te handelen dan ze zou willen. Aandelen- en obligatie-expert en investeerder Ray Dalio legt dit proces uit in zijn meest recente video op YouTube.

Beurscrash 2021 of een correctie?

Het effect van een beurscorrectie

Over het algemeen hebben beurscorrecties de minste impact op langetermijnbeleggers, zolang de correctie niet overgaat in een langdurige recessie of beurscrash. Een korte dip is geen probleem, wanneer je beleggingsportefeuille zich als geheel opwaarts beweegt. De tijd werkt vaak in je voordeel. Voor handelaren zijn er zowel in bear- als bull-markten kansen.

Dit is helemaal het geval wanneer je je beleggingsportefeuille voldoende hebt gediversifieerd met aandelen uit uiteenlopende sectoren. De financiële les die we hieruit kunnen leren: beurscorrecties kunnen onrust veroorzaken, maar ze horen er gewoon bij. Een vuistregel voor beleggers: neem geen impulsieve besluiten wanneer de markt omlaag gaat. Zie een correctie of crash als een kans, om tegen een goedkopere prijs aandelen en andere assets aan te schaffen, daarnaast bewegen financiële markten zich nou eenmaal in golvende lijnen.

Up-to-date blijven van mijn blik op de markt? Volg me op Instagram en check mijn story’s. Dit was mijn stuk over beurscrash 2021 of een correctie. Wat denk jij dat ons te wachten staat? Laat het mij hieronder weten in de reacties of via een privébericht.

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Leer beleggen als Warren Buffett

Leer beleggen als Warren Buffett In dit artikel gaan we leren van de meester; Warren Buffett. Leer beleggen als Warren Buffett aan de hand...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

50 euro tegoed bij DEGIRO

50 euro tegoed bij DEGIRO Mocht je willen beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s bij DEGIRO is dit het perfecte moment. DEGIRO heeft...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Cake DeFi review

Cake DeFi review De Cake DeFi review, na een half jaar Cake DeFi te gebruiken en de nieuwe update van de "freezer" is het nu toch echt...

Top 5 veelbelovende crypto 2021/2022

In dit artikel kijken we naar 5 veelbelovende crypto 2021/2022. Het is logisch dat je je afvraagt welke crypto je het beste kan kopen in...

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Beleggen met weinig geld; 4 gratis tips

Beleggen met weinig geld. Kan dat? Zeker! Vooropgesteld: ik ben niet degene om te bepalen wat ‘weinig geld’ precies is. Wel weet ik dat...

Beleggen in cryptovaluta

Beleggen in cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

Crypto geld verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Bitcoin koers verwachting 2021/2022

Bitcoin koers verwachting 2021/2022 Het jaar 2020-2021 is een groot jaar geweest voor Bitcoin en andere cryptovaluta in het algemeen. Maar...

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Coinbase NFT platform

Coinbase NFT platform Coinbase wil een deel van de niet-fungible actie. De crypto-uitwisseling kondigde plannen aan om een ​​marktplaats...

ETF en aandelen voor 2021

ETF en aandelen voor 2021 - aankopen September Een nieuwe maand betekend nieuwe aankopen, zowel op de beurs als in crypto. In dit artikel...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Coinbase NFT platform

Coinbase NFT platform Coinbase wil een deel van de niet-fungible actie. De crypto-uitwisseling kondigde plannen aan om een ​​marktplaats...

“The Big Short”-belegger Micheal Burry Short ARK ETF

"The Big Short"-belegger Micheal Burry Short ARK ETF Beroemde vermogensbeheerder Michael Burry (bekend van "The Big Short") wordt geprezen...

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Leer beleggen als Warren Buffett

Leer beleggen als Warren Buffett In dit artikel gaan we leren van de meester; Warren Buffett. Leer beleggen als Warren Buffett aan de hand...

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

Beste dividend aandelen 2021 Nederland & België

Beste dividend aandelen Nederland & België Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese centrale bank en de FED; de centrale bank van...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

Waar kan je de ARK ETF’s kopen?

ARK ETF's kopen in Nederland of België ARK Invest ETF's kopen in Europa is lastiger, maar niet onmogelijk. Dus waar kan je de ARK ETF's...

Een voordelige zakelijke rekening bij Knab

In dit artikel deel ik mijn onderzoek naar een voordelige zakelijke rekening. Als (kleine) ondernemer of ZZP’er is het namelijk...

Online geld verdienen; 8 manieren

Meer dan 8 manieren voor online geld verdienen met of zonder investering. Handel, onderneem, adverteer of genereer passief inkomen met behulp van deze tips.

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.