Beste dividend aandelen 2023

door | 13 dec, 2022

Beste dividend aandelen 2023

De beste dividend aandelen voor 2023

Het kiezen van de beste aandelen kan een complexe en vermoeibare opgave zijn. Het is altijd zoeken naar een speld in een hooiberg van duizenden verschillende aandelen. Bovendien brengen de geopolitieke spanningen en aankomende recessie een hoop onzekerheid voor beleggers met zich mee. Hierdoor wordt het voor beleggers nog belangrijker om te focussen op bedrijven met een financieel solide basis en sterke competitieve voordelen.

In dit artikel bekijken we daarom een aantal bedrijven waarvan wij denken dat ze voldoen aan de bovenstaande twee voorwaarden. Ook laten deze aandelen al jarenlang een hoge (dividend)groei zien. Een jaarlijks hoog dividendgroei wijst op sterke en gezonde bedrijven.

De aandelen en kennis in dit artikel, dient vooral als richtlijn en inspiratie voor beleggers die hun portefeuille willen versterken met de beste dividend aandelen voor 2023. We mogen helaas geen concreet advies geven, wel mogen we informeren en enthousiasmeren.

Beste dividend aandelen 2023

In dit artikel bespreken we de volgende dividend aandelen en één groeiaandeel dat ook voldoet aan de twee voorwaarden, namelijk een financieel solide basis en sterke competitieve voordelen:

Aandeel Dividendrendement (%) Dividendgroei (per jaar)*
Lowe’s 2,06% 19,47% 
T. Rowe Price 3,93% 15,77% 
Zoetis 0,85%20,82%
Deere & Co1,02%12,68%
Adobe Systems
*in de afgelopen vijf jaar.

Alle beste dividend aandelen en het groeiaandeel genoemd in dit artikel zijn te koop bij veel verschillende brokers, bijvoorbeeld bij DEGIRO, Trading212 en BUX Zero. Alle brokers om te beleggen op de beurs vind je hier.

De beste Amerikaanse aandelen

Eerder keken we al naar de beste dividendaandelen van Nederland en België, aandelen die elke maand dividend uitkeren en naar belangrijke ratio’s bij beleggen. Dit keer kijken we vooral naar de beste dividend aandelen, gevestigd in Amerika.

Mocht je in dit artikel nou ratio’s tegenkomen die je niet begrijpt of naderhand van dit artikel zelf opzoek willen gaan naar de beste dividend aandelen voor jou? Onderaan in dit artikel vind je voor het gemak linkjes naar eerder geschreven artikelen die jou hierbij kunnen helpen.

Bekijk snel waarom dit onze top vijf beste dividend aandelen zijn voor het beursjaar 2023.

Aandeel Lowe’s (Ticker: $LOW)

Ticker:LOW
PE-ratio19,96
Koers$203,56
Dividendrendement2,06%
Dividendgroei afgelopen vijf jaar (per jaar)19,47%

Lowe’s is het eerste bedrijf op onze favorietenlijst. De onderneming, die al in 1921 werd opgericht, is actief in de sector van woningvoorzieningen. Denk hierbij aan producten en diensten die worden gebruikt om woningen te verbeteren, maar ook accessoires voor bijvoorbeeld wooninrichting. Het bedrijf geniet al lange tijd van een vreedzame duopolie met The Home Depot. Het gebrek aan intense concurrentie heeft aandeelhouders geen windeieren opgeleverd.

Ondanks de gematigde concurrentie met The Home Depot, geniet Lowe’s toch zeker van een aantal competitieve voordelen. Allereerst beschikt het bedrijf over een zeer sterke merknaam en een trouwe klantenkring. Dit is te herleiden naar de focus die Lowe’s legt op haar klantenservice.

Bovendien heeft Lowe’s enorme distributiekanalen – de gemiddelde Lowe’s winkel biedt meer dan 40.000 producten. Dit zorgt ervoor dat Lowe’s behoorlijk veel macht heeft over haar leveranciers en op deze manier betere prijzen kan afdwingen. Dit komt uiteindelijk allemaal ten goede aan de klanten van Lowe’s. Voor nieuwkomers op de markt is het daarom moeilijk om te concurreren met Lowe’s.

Lowe’s heeft in 2022 geen goed beursjaar gehad. Het aandeel daalde (tot op het moment van schrijven) met 20%, wat weliswaar ongeveer in lijn ligt met de populaire index S&P 500. Ook de PE-ratio ligt dicht bij dat van de S&P 500 (20.50).

Toch komt Lowe’s er op vrijwel alle aspecten beter af dan het marktgemiddelde. Het bedrijf geniet van sterke competitieve voordelen, de omzet en winst groeien sneller en Lowe’s kent een sterke financiële positie. Op basis hiervan denken wij dat Lowe’s een aandeel met potentie is en een aandeel om in de gaten te houden voor het komende beursjaar.

Het aandeel Lowe’s krijgt daarom de eerste plek in de lijst met beste dividend aandelen 2023.

Aandeel T. Rowe Price (Ticker: $TROW)

Ticker:TROW
PE-ratio14,04
Koers$122,26
Dividendrendement3,93%
Dividendgroei afgelopen vijf jaar (per jaar)15,77%

T. Rowe Price is een vermogensbeheerder die verschillende financiële diensten aanbied. Het bedrijf verdient voornamelijk geld via haar beleggings- en pensioenfondsen. Het voordeel hiervan is dat het zorgt voor een stabiele en betrouwbare stroom van wederkerige inkomsten.

Klanten van T. Rowe Price betalen namelijk ieder jaar weer een vaste vergoeding voor het gebruikmaken van de beleggingsfondsen. Dit geldt als een van de redenen waarom T. Rowe Price zich een dividend aristocraat mag noemen met maar liefst 35 jaar aan structurele dividend verhogingen.

Net als alle andere bedrijven in deze lijst, geniet T. Rowe Price van sterke competitieve voordelen. De beleggingsfondsen die TROW aanbiedt zijn uniek en behalen al geruime tijd erg sterke rendementen. Interessant om weten is dat 82% van deze beleggingsfondsen met een track record van tien jaar hun Lipper-gemiddelde* over tien jaar hebben verslagen. Bovendien heeft T. Rowe Price de afgelopen jaren verschillende awards (van onder andere Morningstar) ontvangen voor de geleverde resultaten.

*Lipper is een algemeen aanvaardbare graadmeter voor de beleggingsresultaten van een fonds.

Beste dividend aandelen Amerika

T. Rowe Price kent een indrukwekkende financiële positie. Het bedrijf heeft geen schulden en behoorlijk wat cash ter beschikking. Dit maakt TROW een veilige belegging, ook als het aankomt op een mogelijke beurscrash. Bovendien geniet het bedrijf van ijzersterke winstmarges door het efficiënte en flexibele business model. Zo liggen de netto winstmarges steevast boven de 30% en komt de brutomarge zelfs uit op 100%. Bovendien kunnen beleggers rekenen op een betrouwbaar en groeiend dividend van gemiddeld 4%.

Kortom reden genoeg om T. Rowe Price een tweede plek te geven in deze lijst met beste dividend aandelen 2023.

Aandeel Adobe Systems (Ticker: $ADBE):

Ticker:ADBE
PE-ratio32,79
Koers$332,58

Adobe heeft eigenlijk geen introductie nodig, wel is Adobe geen dividend aandeel, zoals de andere aandelen in dit artikel.

Bijna iedereen kent de programma’s als Photoshop, After Effects of Acrobat. Al deze software is onderdeel van Adobe Systems. Net als T. Rowe Price geniet Adobe van een solide en betrouwbare stroom van terugkerende inkomsten. Maar liefst 92% van de inkomsten komen namelijk uit abonnementen. Gebruikers betalen periodiek een bedrag om van de software van Adobe gebruik te kunnen maken. Op deze manier kan de onderneming optimaal profiteren van haar consumenten.

Over de competitieve voordelen van Adobe hoeven beleggers zich geen zorgen te maken. Niemand die actief is in de creatieve sector kan om Adobe heen. Vrijwel elke grafisch ontwerper is afhankelijk van de software die Adobe produceert. En deze software is behoorlijk goed beschermt: op het moment bezit ADBE meer dan 8000 patenten!

Bovendien zijn de gebruikers van Adobe afhankelijk van de producten. Echt serieuze concurrentie is er vrijwel niet. Dit geeft het bedrijf een behoorlijke pricing power (prijskracht), gezien het gebrek aan concurrentie. Een ander competitief voordeel is het feit dat Adobe niet afhankelijk is van leveranciers. Alle software wordt binnenshuis geproduceerd en er komen vrijwel geen derde partijen bij kijken. Hierdoor heeft Adobe maximale flexibiliteit en controle over haar portfolio.

Kansen voor beleggers liggen nog steeds in de spectaculaire groei die Adobe laat zien. De omzet groeit de afgelopen jaren met gemiddeld ruim 15% per jaar. Bovendien is het bedrijf – in tegenstelling tot veel andere groeibedrijven – ontzettend winstgevend.

De nettomarges liggen op ruim 28% en het rendement op geïnvesteerde kapitaal (ROIC) op maar liefst 25%. Adobe biedt beleggers daarom een gouden combinatie van groei en waarde.

Aandeel Zoetis (Ticker: $ZTS):

Ticker:ZTS
PE-ratio35,13
Koers$153,68
Dividendrendement0,85%
Dividendgroei afgelopen vijf jaar (per jaar)20,82%

Zoetis zal – in tegenstelling tot Adobe – voor velen een onbekende zijn in deze lijst, ook al is het bedrijf ook actief in Nederland.

Zonde, want het bedrijf verdient door haar kwaliteit meer aandacht. Het bedrijf biedt diverse producten aan in de markt van gezondheid voor dieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vaccins, infectiemiddelen en andere medische producten. Deze producten zijn essentieel voor vrijwel alle dierenhouders en consumenten kunnen dus amper om Zoetis heen.

Het zou niet als een verrassing moeten komen wanneer we zeggen dat ook Zoetis geniet van sterke competitieve voordelen. Ten eerste is Zoetis veruit het grootste bedrijf in haar markt, waardoor ze beschikken over de nodige schaalvoordelen.

Daarnaast biedt Zoetis de beste producten aan in de markt – bewezen door en vertrouwd door vrijwel alle dierenartsen. Al deze producten zijn bovendien goed beschermd door middel van patenten en octrooien. Het is daarom voor andere bedrijven moeilijk om te concurreren tegen Zoetis.

Zoetis is een bedrijf dat ontzettend veel waarde creëert voor haar aandeelhouders. Het rendement op geïnvesteerde vermogen (ROIC) ligt in 2022 boven de 20% en het rendement op eigen vermogen zelfs boven de 40%. De nettomarges liggen bovendien constant boven de 25% en de brutomarges zelfs boven de 70%. Niet zo gek dus dat Zoetis al jaren de markt verslaat. Het enige minpunt aan Zoetis, is dat de PE-ratio wel al behoorlijk hoog is.

Aandeel Deere & Co (Ticker: $DE):

Ticker:DE
PE-ratio19,03
Koers$442,93
Dividendrendement1,02%
Dividendgroei afgelopen vijf jaar (per jaar)12,68%

Last but not least, Deere & Co. Het bedrijf staat voornamelijk bekend om haar landbouwmachines, zoals de welbekende John Deere tractors. Deere & Co is ’s wereld grootste producent van landbouwmachines, maar houdt zich daarnaast ook nog bezig met machines voor bouw en wegenaanleg. Sinds corona profiteert Deere & Co enorm van de stijgende voedselproductie. De omzet is de afgelopen jaren met ruim 20% per jaar gegroeid.

De marktpositie van Deere & Co is erg sterk. Het bedrijf geniet van schaalvoordelen, een sterke merknaam en houdt zich de afgelopen tijd bezig met belangrijke innovaties en overnames. De afgelopen jaren brengt John Deere technologie en landbouw steeds verder samen – denk hierbij aan bijvoorbeeld robotisering. Tot nu toe betalen deze investeringen zich dubbel en dwars uit.

In verhouding met de andere bedrijven in deze lijst, zijn de marges van Deere & Co wat dunner. Dit is eigenlijk helemaal niet zo vreemd, want John Deere is een productiebedrijf pur sang. Toch wordt er ontzettend veel waarde gecreëerd voor aandeelhouders en dat weten ook erg rijke beleggers, zoals Bill Gates.

Deere & Co koopt al geruime tijd fanatiek eigen aandelen in, waardoor ieder aandeel structureel meer waard word. Bovendien zijn de investeringen van John Deere erg succesvol, waardoor het rendement op eigen vermogen steevast boven de 30% uitkomt. Tot slot kunnen beleggers rekenen op een betrouwbaar en groeiend dividend. Kortom zeker het onderzoeken waard.

Deere & Co krijgt de laatste plek in de lijst met beste dividend aandelen 2023, maar is zeker niet the least.

De beste dividend aandelen 2023

Dividend aandelen met hoge dividendgroei

In dit artikel vind je dividend aandelen met hoge dividendgroei. Een jaarlijkse stabiel hoge dividendgroei wijst op sterke en gezonde bedrijven, dit tezamen met een duurzaam dividendpercentage, zorgt ervoor dat het bedrijf kan blijven groeien en tegelijkertijd investeerders jaar op jaar kan belonen met meer dividend en hogere koersen.

Deze aandelen zijn volgens ons enkele van de beste dividend aandelen met veel potentie en zeker het onderzoeken waard. Of het voor jouw de beste dividend aandelen zijn, dat moet je echter zelf bepalen. Wij mogen helaas geen concreet advies geven, wel mogen we informeren en enthousiasmeren.

Aandelen met potentie vinden

Dit artikel bevat enkele van de beste dividend aandelen en korte analyses over individuele bedrijven die wij op basis van fundamentele redenen aantrekkelijk vinden. Het is belangrijk om als belegger gedegen eigen onderzoek te doen en niet afhankelijk te zijn van derde partijen. Het is daarom uiteindelijk aan jou om te bepalen om wel of te niet beleggen in de bovengenoemde beste dividend aandelen.

Eerder keken we al naar hoe je onderzoek doet naar de beste dividend aandelen en waar je op moet letten bij het onderzoek doen naar dividend aandelen, in de beste dividendaandelen van Nederland en België. Ook keken we naar aandelen die maandelijks dividend uitkeren en naar de belangrijkste financiële ratio’s bij beleggen.

Wil je naderhand van het artikel zelf opzoek gaan naar de beste dividend aandelen voor jou? Lees dan zeker ook deze eerder geschreven artikelen.

Beoordeel dit artikel

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.