Belastingdienst: sparen kost geld

door | 01 okt, 2021

Belastingdienst sparen kost geld - geld sparen kost geld

Belastingdienst: sparen kost geld

Let op! Geld sparen kost geld. Zelfs de belastingdienst geeft het toe; geld sparen kost geld.

Het demissionaire kabinet presenteerde vorige week de officiële belastinghervormingen voor het aankomende jaar: het forfaitaire rendement op spaargeld zakt voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis onder de nul grens. Dit betekent dat ze het toegeven: sparen kost geld. Financieel expert Eelco Habets van spaarplatform Raisin.nl reageert op de negatieve correctie van het fictieve rendement.

Belasting spaargeld voorbeeld

In de ‘Prinsjesdagbrief fiscale moties en toezeggingen aan de Tweede Kamer’ werden kleine wijzigingen aan de vermogensrendementsheffing in Box 3 voorgesteld. De heffingsvrije vermogensgrens werd geïndexeerd en de fictieve rendementen minimaal aangepast. Grote veranderingen blijven voorlopig uit. Toch springt één detail direct in het oog.

De Belastingdienst erkent de werkelijkheid die spaarders al geruime tijd ondergaan, en corrigeert het fictieve rendement op sparen van 0,03% naar –0,01%. Het forfaitaire rendement op spaargeld zakt dus voor het eerst in de geschiedenis van Nederland onder de nul grens. Sparen in Nederland levert in de ogen van de fiscus ook geen rente meer op; sterker nog, sparen kost geld.

Een rendementscorrectie van minder dan een tiende van een procent zal spaarders geen soelaas brengen, ook gezien de inflatie. Maar een forfaitair rendement van –0,01% is van grote symbolische waarde. Zo betaal je in ieder geval niet meer dubbel; en aan de bank en ook nog eens aan de belastingdienst.

Belastingdienst sparen kost geld dejongebelegger

Sparen met hogere rente

Sparen kost geld in Nederland, maar is dat overal zo? Niet volgens financieel Expert Eelco Habets. De negatieve correctie van het fictieve rendement verbaast Eelco Habets van spaarplatform Raisin.nl niet:

Spaargeld in Nederland is weinig meer waard. Dit erkent de Belastingdienst nu ook. Er zijn hier nauwelijks nog lucratieve spaarproducten te vinden. Dit erodeert het vertrouwen van Nederlanders in een van de belangrijkste pijlers van ons financiële huishoudboekje.”

De oplossing ziet Habets in opkomende concurrentie uit het buitenland.

Liever besparen dan sparen? Bekijk de 3 beste cashbackwebsites en apps die jou geld terug geven over bijna al je aankopen!

Veilig sparen met hoge rente

Nederlanders zijn doorgaans erg voorzichtig met hun spaargeld. Maar sparen kost geld.. moet je dit dan nog wel doen? Moet je echt je geld gaan spreiden om zo maar negatieve rente te ontwijken of zijn er andere oplossingen?

Voor beleggen en andere alternatieven lopen veel Nederlanders nog niet warm, zonde want er is veel rendement te behalen en dit kan zelfs al door geheel passief te indexbeleggen. Of je gaat sparen in het buitenland.

Concurrentie van buitenlandse banken is namelijk stevig, je ziet grote partijen als Openbank die uitbreiden, vanuit Spanje naar Nederland maar ook Renault Bank is populair aan het worden. Dit komt mede doordat de EU het speelveld gelijkgetrokken heeft met het aanscherpen van de depositogarantiestelsels: overal in de EU wordt spaargeld, net zoals in Nederland, beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Nu spaarders gemakkelijk veilige spaarrekeningen af kunnen sluiten in de rest van de EU, hebben ze een grotere keuze uit concurrerende aanbiedingen. Dit komt het spaarrendement ten goede.

Belastingdienst sparen kost geld dejongebelegger 2

Beste spaarrekening 2022

De beste spaarrekening met de meeste rente in 2022 vind je dus via Raisin.nl, een betrouwbaar platform in Europa en in Nederland onder leiding van Eelco Habets.

Eelco Habets is de Country Head Nederland bij Raisin DS, de Europese marktplaats voor financiële spaarproducten. Eelco lanceerde het Nederlandse Raisin-platform in de zomer van 2018 en is verantwoordelijk voor de activiteiten van Raisin in Nederland. Voordat Eelco zich aansloot bij Raisin, hield hij zich bezig met het opzetten en uitbouwen van de Nederlandse marktaanwezigheid van Deposit Solutions, na posities bij Credit Suisse en Deloitte. Eelco heeft een MScBA-diploma (cum laude) van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en een BSc-diploma van de Maastricht University School of Business & Economics.

Check ook zeker even m’n artikel over de welkomstbonus bij Raisin, mocht je via hen een spaarrekening willen openen. Zelf heb ik een spaarrekening bij de Renault Bank, via Raisin.

Blijf up to date van nieuwe artikelen via sociale media, zoals Facebook.

Veelgestelde vragen

Waar kan je sparen met rente?

De spaarrekening met hoge rente in 2022 vind je via Raisin.nl.

Wat voor spaarrekening heb jij?

Een online spaarrekening bij Renault Bank, waar je altijd geld van kan opnemen.

4.8/5 - (6 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.