Belastingaangifte en beleggen – 2021 & 2022

door | 01 mrt, 2021

Belastingaangifte en beleggen - hoe werkt het

Je kan weer bijna officieel belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral voor nieuwe beleggers. Met behulp van dit artikel kom jij hierachter en ga ik je helpen met een paar tips en feiten, zodat jij goed je belastingaangifte kan doen en naderhand hopelijk ook wat wijzer bent geworden.

Tip: je kan dit artikel ook opslaan in je favorieten, om hem erbij te kunnen pakken wanneer jij jouw belastingaangifte gaat doen!

Waarom belastingaangifte doen? Het kan zijn dat jij over je beleggingen belasting moet betalen. Hiernaast kan het ook zo zijn dat jij een gedeelte van je betaalde dividendbelasting terugkrijgt

Omdat de belastingaangifte kan worden gedaan over het jaar 2021, behandel ik alleen de regels en bedragen omtrent belastingaangifte en beleggen voor het jaar 2021, dit veranderd namelijk elk jaar. Verder ga ik in dit artikel alleen in op de relevante belastingaangifte voor beleggen, namelijk box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Laatste update: 29-01-2022 – 16:19 | Aangepast voor belastingaangifte 2021.

Inkomen uit sparen en beleggen

Voordat we de belastingaangifte en beleggen behandelen, wat meer informatie. In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast. De heffing van de belasting in box 3 wordt als volgt berekend: (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel, het belastbaar vermogen in box 3.

Om te beginnen: wat valt er onder vermogen? Onder je vermogen vallen je bezittingen, uit zowel sparen als beleggen min je schulden. Vermogen kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De meest voorkomende manier hiervan, is het opbouwen van vermogen door middel van loon uit arbeid.

Hiernaast kan je nog vermogen opbouwen door middel van huurinkomsten, dit wordt ook wel vermogen uit grond genoemd, de vergoeding die je hiervoor krijgt, word ook wel huur of pacht genoemd. Tevens kan het zijn dat jij bijvoorbeeld vermogen hebt verkregen uit schenkingen en/of erfenissen, dit valt dan ook onder je vermogen.

Wat jij en ik proberen te doen met beleggen, is vermogen opbouwen door middel van rendement te behalen op je beleggingen. Nu je de basis weet van vermogen, kunnen we door met de belastingaangifte en beleggen.

Belastingaangifte en beleggen - 4

Belastingaangifte en beleggen

De belastingaangifte en beleggen: om de belastingaangifte in te vullen heb je een aantal dingen nodig. Als eerste heb je je inloggegevens voor DigiD nodig en de jaaroverzichten van de partijen/ brokers waar je belegt. Soms kan het zo zijn dat je van een broker of platform (waar je in Crypto kan handelen) geen jaaroverzicht krijgt. Dit betekent in deze gevallen, dat je zelf moet achterhalen wat de waarde van jouw beleggingen waren op 1 januari 2021. Vaak is dit makkelijk terug te vinden in je online omgeving of in de App.

De belastingdienst probeert het je echter wat makkelijker te maken, door in de meeste gevallen de meeste gegevens al goed in te vullen op je belastingaangifte. Deze hoef je dan enkel nog te controleren aan de hand van je jaaropgave(s).

Wat er vaak al staat ingevuld is bijvoorbeeld de waarde van je beleggingen bij DEGIRO. Maar dit is dus niet altijd zo, het kan ook zijn dat sommige brokers dit niet automatisch voor je invullen. Omdat er veel (jonge) beleggers zijn die (via mij, omdat je dan het eerste aandeel gratis krijgt) bij BUXZERO zijn gaan beleggen, nemen ik deze broker maar als voorbeeld. Hier zie je mijn kassaldo van vorig jaar en de waarde van mijn beleggingen bij BUXZERO op 01-01-2020 en 31-12-2020:

BUXZERO Belastingaangifte en beleggen - 2

Het totaal bedrag, bestaande uit het kassaldo + totale waarde van de beleggingen op 01-01-2020 is bij mij €0,00. Voor dit jaar hoef ik dus niks in te vullen bij BUXZERO. Op 31-12-2020 is dit bij mij €3,70 + €55,09 = €58,79.

Let op: als dit niet staat ingevuld betekent niet dat je dit niet zelf moet aanvullen. Je bent als Nederlandse burger verplicht om je belastingaangifte naar waarheid in te vullen. Gegevens achterhouden van de belastingdienst is niet verstandig en kan leiden tot naheffingen of zelfs een boete, dit zou ik dus ten alle tijden afraden.

Moet ik belasting betalen?

Over naar de hamvraag, moet ik belasting betalen? In Nederland betaal je belasting over je vermogen. In dit vermogen vallen, zoals je nu weet, je beleggingen, spaargeld en contant geld. Het maakt verder niet zoveel uit waar je jouw vermogen hebt belegt, of dit op de beurs is of in Crypto, dit telt namelijk allemaal mee als jouw vermogen.

Afhankelijk van hoeveel vermogen jij in 2021 had, betaal jij hier een belastingtarief over. Je betaalt in Nederland geen belasting over je werkelijk behaalde rendement, maar je betaalt een zogenoemd forfaitair rendement.

Een forfaitair rendement is niet het daadwerkelijke behaalde rendement, maar een ‘gedifferentieerd’ rendement. Dit houdt in dat het forfaitair rendement oploopt, naarmate iemand meer vermogen heeft. Vermogende personen betalen dus meer over hun vermogen dan iemand met bijvoorbeeld €50.000,- aan vermogen.

Heffingsvrij vermogen en de vermogensgrondslag

In Nederland wordt gewerkt met een heffingsvrij vermogen. Val jij in 2021 onder de grens van €50.000,- aan vermogen, dan betaal jij geen belasting over je vermogen. Heb jij een fiscaal partner, dan wordt dit zelfs verdubbeld.

Hiernaast kan het ook nog zijn dat je groene beleggingen had. Hiervoor wordt een hogere vrijstelling gehanteerd, namelijk: €59.477,- per persoon, of zelfs het dubbele als jij een fiscaal partner hebt. Deze vrijstelling staat trouwens los van het normale heffingsvrij vermogen.

Jammer genoeg zijn er in Nederland maar weinig beleggingsfondsen die als groen zijn aangemerkt en vaak leveren deze maar een laag rendement op. Hier kan je meer lezen over groene beleggingen en welke fondsen daar wel onder vallen.

Mocht je schulden hebben, dan worden deze eventueel afgetrokken van je vermogen. Lees hier bij welke schulden dit het geval is. Er is echter wel een “drempel” voor schulden. Dit betekent dat als je schulden in 2021 minder waard zijn dan €3200,- je deze niet mag aftrekken van je vermogen. Met een fiscaal partner, wordt ook de schuldendrempel verdubbeld, wat komt op €6400,-.

Om het allemaal samen te vatten: je hebt je vermogen (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen (€50.000 per belastingplichtige) dit is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel het belastbaar box 3-vermogen. Dit kan je maal het forfaitair rendement doen en vervolgens maal 30% belastingheffing, wat je dan overhoudt is het bedrag aan belasting wat je bent verschuldigd.

Wat voor jou fijn is om te weten, dit hoef je niet zelf uit te rekenen maar dit doet de belasting voor jou. Belastingaangifte en beleggen is dus helemaal niet zo lastig. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de juiste bedragen invullen. Mocht je toch de percentages willen weten, hier is het overzicht:

Belastingaangifte en beleggen 2021 & 2022

Het is hier vooral belangrijk om te kijken naar de kolommen “Uw (deel van de) grondslag sparen en beleggen” en naar het “Percentage gemiddeld rendement” de twee kolommen daar tussen in zijn om de opbouw van de laatste kolom te verklaren.

Belastingen en beleggen – dividend

Als laatste heb je in Nederland ook nog belasting op dividend. Deze kan je vaak terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. In Nederland heb je namelijk 15% dividendbelasting, terwijl dit in de VS 30% is. Het kan dus zijn dat er teveel dividendbelasting is ingehouden.

Dit is soms al vooraf voor je ingehouden door je broker, maar niet altijd. Het kan ook zijn dat dit al voor je is ingevuld. Het is dus belangrijk om te controleren hoeveel dividend je hebt ontvangen (en of hier al belasting over is betaald) en dit eventueel aan te passen.

Mocht je er na dit artikel toch niet uit komen? De belastingdienst heeft een Belastingtelefoon, waarbij er medewerkers zijn die je eventueel kunnen helpen, kijk hiervoor op website van de belastingdienst.

Heb je veel vermogen of vind je belastingaangifte doen lastig of niet leuk, dan kan je natuurlijk ook altijd een adviseur inschakelen. Dit was mijn artikel over de belastingaangifte en beleggen, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en er wat van hebt geleerd.

Zo niet, dan zie ik je weer in maart 2023, bij het artikel belastingaangifte en beleggen voor 2022, met dat jaar nieuwe bedragen voor het heffingsvrije vermogen en de schuldendrempel. Alvast een hint: het heffingsvrije vermogen gaat in 2022 naar €50.650,- per belastingplichtige (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).

Je hebt trouwens nog tot 1 mei om je belastingaangifte te doen, dus geen haast! En wist je dat je naast de heffingskorting en hogere vrijstelling, ook met belastingvoordelen kan pensioensparen of pensioenbeleggen. Meer lezen over hoe dit werkt kan in mijn vorige blogpost Extra pensioen opbouwen.

Belastingaangifte en beleggen - 5
4.7/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.