Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

door | 01 mrt, 2021

Belastingaangifte en beleggen - 1

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral voor nieuwe beleggers. Met behulp van dit artikel kom jij hierachter en ga ik je helpen met een paar tips en feiten, zodat jij goed je belastingaangifte kan doen en naderhand hopelijk ook wat wijzer bent geworden.

Tip: je kan dit artikel ook opslaan in je favorieten, om hem erbij te kunnen pakken wanneer jij jouw belastingaangifte gaat doen!

Waarom belastingaangifte doen? Het kan zijn dat jij over je beleggingen belasting moet betalen. Hiernaast kan het ook zo zijn dat jij een gedeelte van je betaalde dividendbelasting terugkrijgt

Omdat de belastingaangifte kan worden gedaan over het jaar 2020, behandel ik alleen de regels en bedragen omtrent belastingaangifte en beleggen voor het jaar 2020, dit veranderd namelijk elk jaar. Verder ga ik in dit artikel alleen in op de relevante belastingaangifte voor beleggen, namelijk box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Inkomen uit sparen en beleggen

Voordat we de belastingaangifte en beleggen behandelen, wat meer informatie. In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast. De heffing van de belasting in box 3 wordt als volgt berekend: (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel, het belastbaar vermogen in box 3.

Om te beginnen: wat valt er onder vermogen? Onder je vermogen vallen je bezittingen, uit zowel sparen als beleggen min je schulden. Vermogen kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De meest voorkomende manier hiervan, is het opbouwen van vermogen door middel van loon uit arbeid.

Hiernaast kan je nog vermogen opbouwen door middel van huurinkomsten, dit wordt ook wel vermogen uit grond genoemd, de vergoeding die je hiervoor krijgt, word ook wel huur of pacht genoemd. Tevens kan het zijn dat jij bijvoorbeeld vermogen hebt verkregen uit schenkingen en/of erfenissen, dit valt dan ook onder je vermogen.

Wat jij en ik proberen te doen met beleggen, is vermogen opbouwen door middel van rendement te behalen op je beleggingen. Nu je de basis weet van vermogen, kunnen we door met de belastingaangifte en beleggen.

Belastingaangifte en beleggen - 4

Belastingaangifte en beleggen

De belastingaangifte en beleggen: om de belastingaangifte in te vullen heb je een aantal dingen nodig. Als eerste heb je je inloggegevens voor DigiD nodig en de jaaroverzichten van de partijen/ brokers waar je belegt. Soms kan het zo zijn dat je van een broker of platform (waar je in Crypto kan handelen) geen jaaroverzicht krijgt. Dit betekent in deze gevallen, dat je zelf moet achterhalen wat de waarde van jouw beleggingen waren op 1 januari 2020. Vaak is dit makkelijk terug te vinden in je online omgeving of in de App.

De belastingdienst probeert het je echter wat makkelijker te maken, door in de meeste gevallen de meeste gegevens al goed in te vullen op je belastingaangifte. Deze hoef je dan enkel nog te controleren aan de hand van je jaaropgave(s).

Wat er vaak al staat ingevuld is bijvoorbeeld de waarde van je beleggingen bij DEGIRO. Maar dit is dus niet altijd zo, het kan ook zijn dat sommige brokers dit niet automatisch voor je invullen. Omdat er veel (jonge) beleggers zijn die (via mij) bij BUXZERO beleggen, nemen ik deze broker maar als voorbeeld. Hier zie je mijn kassaldo en de waarde van mijn beleggingen bij BUXZERO op 01-01-2020 en 31-12-2020:

BUXZERO Belastingaangifte en beleggen - 2

Het totaal bedrag, bestaande uit het kassaldo + totale waarde van de beleggingen op 01-01-2020 is bij mij €0,00. Voor dit jaar hoef ik dus niks in te vullen bij BUXZERO. Op 31-12-2020 is dit bij mij €3,70 + €55,09 = €58,79.

Let op: als dit niet staat ingevuld betekent niet dat je dit niet zelf moet aanvullen. Je bent als Nederlandse burger verplicht om je belastingaangifte naar waarheid in te vullen. Gegevens achterhouden van de belastingdienst is niet verstandig en kan leiden tot naheffingen of zelfs een boete, dit zou ik dus ten alle tijden afraden.

Moet ik belasting betalen?

Over naar de hamvraag, moet ik belasting betalen? In Nederland betaal je belasting over je vermogen. In dit vermogen vallen, zoals je nu weet, je beleggingen, spaargeld en contant geld. Het maakt verder niet zoveel uit waar je jouw vermogen hebt belegt, of dit op de beurs is of in Crypto, dit telt namelijk allemaal mee als jouw vermogen.

Afhankelijk van hoeveel vermogen jij in 2020 had, betaal jij hier een belastingtarief over. Je betaalt in Nederland geen belasting over je werkelijk behaalde rendement, maar je betaalt een zogenoemd forfaitair rendement.

Een forfaitair rendement is niet het daadwerkelijke behaalde rendement, maar een ‘gedifferentieerd’ rendement. Dit houdt in dat het forfaitair rendement oploopt, naarmate iemand meer vermogen heeft. Vermogende personen betalen dus meer over hun vermogen dan iemand met bijvoorbeeld €50.000,- aan vermogen.

Heffingsvrij vermogen en de vermogensgrondslag

In Nederland wordt gewerkt met een heffingsvrij vermogen. Val jij in 2020 onder de grens van €30.846,- aan vermogen, dan betaal jij geen belasting over je vermogen. Heb jij een fiscaal partner, dan wordt dit zelfs verdubbeld.

Hiernaast kan het ook nog zijn dat je groene beleggingen had. Hiervoor wordt een hogere vrijstelling gehanteerd, namelijk: €59.477,- per persoon, of zelfs het dubbele als jij een fiscaal partner hebt. Deze vrijstelling staat trouwens los van het normale heffingsvrij vermogen.

Jammer genoeg zijn er in Nederland maar weinig beleggingsfondsen die als groen zijn aangemerkt en vaak leveren deze maar een laag rendement op. Hier kan je meer lezen over groene beleggingen en welke fondsen daar wel onder vallen.

Mocht je schulden hebben, dan worden deze eventueel afgetrokken van je vermogen. Lees hier bij welke schulden dit het geval is. Er is echter wel een “drempel” voor schulden. Dit betekent dat als je schulden in 2020 minder waard zijn dan €3100,- je deze niet mag aftrekken van je vermogen. Met een fiscaal partner, wordt ook de schuldendrempel verdubbeld, wat komt op €6200,-.

Om het allemaal samen te vatten: je hebt je vermogen (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen (€30.846 per belastingplichtige) dit is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel het belastbaar box 3-vermogen. Dit kan je maal het forfaitair rendement doen en vervolgens maal 30% belastingheffing, wat je dan overhoudt is het bedrag aan belasting wat je bent verschuldigd.

Wat voor jou fijn is om te weten, dit hoef je niet zelf uit te rekenen maar dit doet de belasting voor jou. Belastingaangifte en beleggen is dus helemaal niet zo lastig. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de juiste bedragen invullen. Mocht je toch de percentages willen weten, hier is het overzicht:

Belastingdienst - Belastingen en beleggen - 3

Het is hier vooral belangrijk om te kijken naar de kolommen “Uw (deel van de) grondslag sparen en beleggen” en naar het “Percentage gemiddeld rendement” de twee kolommen daar tussen in zijn om de opbouw van de laatste kolom te verklaren.

Belastingen en beleggen – dividend

Als laatste heb je in Nederland ook nog belasting op dividend. Deze kan je vaak terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. In Nederland heb je namelijk 15% dividendbelasting, terwijl dit in de VS 30% is. Het kan dus zijn dat er teveel dividendbelasting is ingehouden.

Dit is soms al vooraf voor je ingehouden door je broker, maar niet altijd. Het kan ook zijn dat dit al voor je is ingevuld. Het is dus belangrijk om te controleren hoeveel dividend je hebt ontvangen (en of hier al belasting over is betaald) en dit eventueel aan te passen.

Mocht je er na dit artikel toch niet uit komen? De belastingdienst heeft een Belastingtelefoon, waarbij er medewerkers zijn die je eventueel kunnen helpen, kijk hiervoor op website van de belastingdienst.

Heb je veel vermogen of vind je belastingaangifte doen lastig of niet leuk, dan kan je natuurlijk ook altijd een adviseur inschakelen. Dit was mijn artikel over de belastingaangifte en beleggen, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en er wat van hebt geleerd.

Zo niet, dan zie ik je weer in maart 2022, bij het artikel belastingaangifte en beleggen voor 2021, met dat jaar nieuwe bedragen voor het heffingsvrije vermogen en de schuldendrempel. Alvast een hint: het heffingsvrije vermogen gaat in 2021 naar €50.000,- per belastingplichtige (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).

Je hebt trouwens nog tot 1 mei om je belastingaangifte te doen, dus geen haast! En wist je dat je naast de heffingskorting en hogere vrijstelling, ook met belastingvoordelen kan pensioensparen of pensioenbeleggen. Meer lezen over hoe dit werkt kan in mijn vorige blogpost Pensioensparen met belastingvoordelen

Belastingaangifte en beleggen - 5

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter aanbod van producten in...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

50 euro tegoed bij DEGIRO

50 euro tegoed bij DEGIRO Mocht je willen beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s bij DEGIRO is dit het perfecte moment. DEGIRO heeft...

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

Crypto geld verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Top 5 veelbelovende crypto 2021/2022

In dit artikel kijken we naar 5 veelbelovende crypto 2021/2022. Het is logisch dat je je afvraagt welke crypto je het beste kan kopen in...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Beleggen in cryptovaluta

Beleggen in cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter aanbod van producten in...

Cake DeFi review

Cake DeFi review De Cake DeFi review, na een half jaar Cake DeFi te gebruiken en de nieuwe update van de "freezer" is het nu toch echt...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

Een voordelige zakelijke rekening bij Knab

In dit artikel deel ik mijn onderzoek naar een voordelige zakelijke rekening. Als (kleine) ondernemer of ZZP’er is het namelijk...

Waar kan je de ARK ETF’s kopen?

ARK ETF's kopen in Nederland of België ARK Invest ETF's kopen in Europa is lastiger, maar niet onmogelijk. Dus waar kan je de ARK ETF's...

ETF en aandelen voor 2021

ETF en aandelen voor 2021 - aankopen September Een nieuwe maand betekend nieuwe aankopen, zowel op de beurs als in crypto. In dit artikel...

Online geld verdienen; 8 manieren

Meer dan 8 manieren voor online geld verdienen met of zonder investering. Handel, onderneem, adverteer of genereer passief inkomen met behulp van deze tips.

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Beste dividend aandelen 2021 Nederland & België

Beste dividend aandelen Nederland & België Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese centrale bank en de FED; de centrale bank van...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.