Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

by | 01 Mar, 2021

Belastingaangifte en beleggen - 1

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral voor nieuwe beleggers. Met behulp van dit artikel kom jij hierachter en ga ik je helpen met een paar tips en feiten, zodat jij goed je belastingaangifte kan doen en naderhand hopelijk ook wat wijzer bent geworden.

Tip: je kan dit artikel ook opslaan in je favorieten, om hem erbij te kunnen pakken wanneer jij jouw belastingaangifte gaat doen!

Waarom belastingaangifte doen? Het kan zijn dat jij over je beleggingen belasting moet betalen. Hiernaast kan het ook zo zijn dat jij een gedeelte van je betaalde dividendbelasting terugkrijgt

Omdat de belastingaangifte kan worden gedaan over het jaar 2020, behandel ik alleen de regels en bedragen omtrent belastingaangifte en beleggen voor het jaar 2020, dit veranderd namelijk elk jaar. Verder ga ik in dit artikel alleen in op de relevante belastingaangifte voor beleggen, namelijk box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Inkomen uit sparen en beleggen

Voordat we de belastingaangifte en beleggen behandelen, wat meer informatie. In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast. De heffing van de belasting in box 3 wordt als volgt berekend: (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel, het belastbaar vermogen in box 3.

Om te beginnen: wat valt er onder vermogen? Onder je vermogen vallen je bezittingen, uit zowel sparen als beleggen min je schulden. Vermogen kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De meest voorkomende manier hiervan, is het opbouwen van vermogen door middel van loon uit arbeid.

Hiernaast kan je nog vermogen opbouwen door middel van huurinkomsten, dit wordt ook wel vermogen uit grond genoemd, de vergoeding die je hiervoor krijgt, word ook wel huur of pacht genoemd. Tevens kan het zijn dat jij bijvoorbeeld vermogen hebt verkregen uit schenkingen en/of erfenissen, dit valt dan ook onder je vermogen.

Wat jij en ik proberen te doen met beleggen, is vermogen opbouwen door middel van rendement te behalen op je beleggingen. Nu je de basis weet van vermogen, kunnen we door met de belastingaangifte en beleggen.

Belastingaangifte en beleggen - 4

Belastingaangifte en beleggen

De belastingaangifte en beleggen: om de belastingaangifte in te vullen heb je een aantal dingen nodig. Als eerste heb je je inloggegevens voor DigiD nodig en de jaaroverzichten van de partijen/ brokers waar je belegt. Soms kan het zo zijn dat je van een broker of platform (waar je in Crypto kan handelen) geen jaaroverzicht krijgt. Dit betekent in deze gevallen, dat je zelf moet achterhalen wat de waarde van jouw beleggingen waren op 1 januari 2020. Vaak is dit makkelijk terug te vinden in je online omgeving of in de App.

De belastingdienst probeert het je echter wat makkelijker te maken, door in de meeste gevallen de meeste gegevens al goed in te vullen op je belastingaangifte. Deze hoef je dan enkel nog te controleren aan de hand van je jaaropgave(s).

Wat er vaak al staat ingevuld is bijvoorbeeld de waarde van je beleggingen bij DEGIRO. Maar dit is dus niet altijd zo, het kan ook zijn dat sommige brokers dit niet automatisch voor je invullen. Omdat er veel (jonge) beleggers zijn die (via mij) bij BUXZERO beleggen, nemen ik deze broker maar als voorbeeld. Hier zie je mijn kassaldo en de waarde van mijn beleggingen bij BUXZERO op 01-01-2020 en 31-12-2020:

BUXZERO Belastingaangifte en beleggen - 2

Het totaal bedrag, bestaande uit het kassaldo + totale waarde van de beleggingen op 01-01-2020 is bij mij €0,00. Voor dit jaar hoef ik dus niks in te vullen bij BUXZERO. Op 31-12-2020 is dit bij mij €3,70 + €55,09 = €58,79.

Let op: als dit niet staat ingevuld betekent niet dat je dit niet zelf moet aanvullen. Je bent als Nederlandse burger verplicht om je belastingaangifte naar waarheid in te vullen. Gegevens achterhouden van de belastingdienst is niet verstandig en kan leiden tot naheffingen of zelfs een boete, dit zou ik dus ten alle tijden afraden.

Moet ik belasting betalen?

Over naar de hamvraag, moet ik belasting betalen? In Nederland betaal je belasting over je vermogen. In dit vermogen vallen, zoals je nu weet, je beleggingen, spaargeld en contant geld. Het maakt verder niet zoveel uit waar je jouw vermogen hebt belegt, of dit op de beurs is of in Crypto, dit telt namelijk allemaal mee als jouw vermogen.

Afhankelijk van hoeveel vermogen jij in 2020 had, betaal jij hier een belastingtarief over. Je betaalt in Nederland geen belasting over je werkelijk behaalde rendement, maar je betaalt een zogenoemd forfaitair rendement.

Een forfaitair rendement is niet het daadwerkelijke behaalde rendement, maar een ‘gedifferentieerd’ rendement. Dit houdt in dat het forfaitair rendement oploopt, naarmate iemand meer vermogen heeft. Vermogende personen betalen dus meer over hun vermogen dan iemand met bijvoorbeeld €50.000,- aan vermogen.

Heffingsvrij vermogen en de vermogensgrondslag

In Nederland wordt gewerkt met een heffingsvrij vermogen. Val jij in 2020 onder de grens van €30.846,- aan vermogen, dan betaal jij geen belasting over je vermogen. Heb jij een fiscaal partner, dan wordt dit zelfs verdubbeld.

Hiernaast kan het ook nog zijn dat je groene beleggingen had. Hiervoor wordt een hogere vrijstelling gehanteerd, namelijk: €59.477,- per persoon, of zelfs het dubbele als jij een fiscaal partner hebt. Deze vrijstelling staat trouwens los van het normale heffingsvrij vermogen.

Jammer genoeg zijn er in Nederland maar weinig beleggingsfondsen die als groen zijn aangemerkt en vaak leveren deze maar een laag rendement op. Hier kan je meer lezen over groene beleggingen en welke fondsen daar wel onder vallen.

Mocht je schulden hebben, dan worden deze eventueel afgetrokken van je vermogen. Lees hier bij welke schulden dit het geval is. Er is echter wel een “drempel” voor schulden. Dit betekent dat als je schulden in 2020 minder waard zijn dan €3100,- je deze niet mag aftrekken van je vermogen. Met een fiscaal partner, wordt ook de schuldendrempel verdubbeld, wat komt op €6200,-.

Om het allemaal samen te vatten: je hebt je vermogen (bezittingen – schulden) minus het heffingsvrij vermogen (€30.846 per belastingplichtige) dit is de vermogensgrondslag sparen en beleggen oftewel het belastbaar box 3-vermogen. Dit kan je maal het forfaitair rendement doen en vervolgens maal 30% belastingheffing, wat je dan overhoudt is het bedrag aan belasting wat je bent verschuldigd.

Wat voor jou fijn is om te weten, dit hoef je niet zelf uit te rekenen maar dit doet de belasting voor jou. Belastingaangifte en beleggen is dus helemaal niet zo lastig. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de juiste bedragen invullen. Mocht je toch de percentages willen weten, hier is het overzicht:

Belastingdienst - Belastingen en beleggen - 3

Het is hier vooral belangrijk om te kijken naar de kolommen “Uw (deel van de) grondslag sparen en beleggen” en naar het “Percentage gemiddeld rendement” de twee kolommen daar tussen in zijn om de opbouw van de laatste kolom te verklaren.

Belastingen en beleggen – dividend

Als laatste heb je in Nederland ook nog belasting op dividend. Deze kan je vaak terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. In Nederland heb je namelijk 15% dividendbelasting, terwijl dit in de VS 30% is. Het kan dus zijn dat er teveel dividendbelasting is ingehouden.

Dit is soms al vooraf voor je ingehouden door je broker, maar niet altijd. Het kan ook zijn dat dit al voor je is ingevuld. Het is dus belangrijk om te controleren hoeveel dividend je hebt ontvangen (en of hier al belasting over is betaald) en dit eventueel aan te passen.

Mocht je er na dit artikel toch niet uit komen? De belastingdienst heeft een Belastingtelefoon, waarbij er medewerkers zijn die je eventueel kunnen helpen, kijk hiervoor op website van de belastingdienst.

Heb je veel vermogen of vind je belastingaangifte doen lastig of niet leuk, dan kan je natuurlijk ook altijd een adviseur inschakelen. Dit was mijn artikel over de belastingaangifte en beleggen, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en er wat van hebt geleerd.

Zo niet, dan zie ik je weer in maart 2022, bij het artikel belastingaangifte en beleggen voor 2021, met dat jaar nieuwe bedragen voor het heffingsvrije vermogen en de schuldendrempel. Alvast een hint: het heffingsvrije vermogen gaat in 2021 naar €50.000,- per belastingplichtige (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).

Je hebt trouwens nog tot 1 mei om je belastingaangifte te doen, dus geen haast! En wist je dat je naast de heffingskorting en hogere vrijstelling, ook met belastingvoordelen kan pensioensparen of pensioenbeleggen. Meer lezen over hoe dit werkt kan in mijn vorige blogpost Pensioensparen met belastingvoordelen

Belastingaangifte en beleggen - 5

Waarin beleggen in 2021

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. Op deze pagina ga ik je eerst mijn top 5 ETF’s voor 2021...

Veilig online goud kopen

Veilig online goud kopen doe ik bij Gold Republic en Bitpanda, bij Bitpanda had ik namelijk ook al meerdere keren Crypto gekocht en...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Bonus bij Celsius Network

Laatste update: 2 juni 2021; zie de laatste codes onderaan in het artikel. Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app...

Beleggen in Cryptovaluta

Beleggen in Cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Gratis Crypto verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

De 2 beste cashback websites

Besparen op online aankopen? Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het niet zo! Voor mij ging ongeveer anderhalf jaar geleden...

Waarin beleggen in 2021

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. Op deze pagina ga ik je eerst mijn top 5 ETF’s voor 2021...

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben ervan overtuigd dat een éénmalige investering in jezelf, zich altijd dubbel en dwars uitbetaald. 

Klik hier om te zien welke boeken ik kan aanbevelen.