Aandeel Ebusco beursgang en analyse

door | 06 nov, 2021

aandeel Ebusco beursgang en analyse 2

In dit artikel bekijken we het aandeel Ebusco en het dividend beleid, de financiële gegevens omtrent de beursgang van Ebusco en ander nieuws omtrent Ebusco, zowel positief als negatief.

Aandeel Ebusco

Ebusco is een in Nederland opgerichte vennootschap gevestigd in Deurne. Ebusco is sinds twee weken beursgenoteerd op de Euronext Amsterdam, waar haar aandelen worden verhandeld onder het symbool $EBUS. De ISIN-code is NL0015000CZ2. Dit aandeel is te koop via DEGIRO.

Ebusco is een elektrisch busbedrijf dat zich richt op de zakelijke markt. Zij richten zich wat betreft de verkoop op vervoersmaatschappijen vaak van overheidsinstellingen. De bussen van Ebusco worden ingezet door vervoersmaatschappijen in onder meer Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

In oktober 2021 reden er 346 Ebusco-bussen in zeven Europese landen. De productiehallen in Deurne worden uitgebreid naar een capaciteit van 500 bussen per jaar. Dit zorgt voor een hoop werkgelegenheid en extra omzet voor het bedrijf en aandeel Ebusco. Om het jaar worden tijdens Busworld de ECW Awards uitgereikt. In zowel 2013 als 2015 won Ebusco de ECW Ecologie award.

Met het geld opgehaald met de beursgang willen zij uitbreiden buiten Europa, voornamelijk in Azië en Noord-Amerika.

Zie hieronder de kernwaarden, USP’s (Unique Selling Points) en missie van Ebusco:

aandeel Ebusco beursgang en analyse

Dividend beleid

Het bedrijf verwacht in de nabije toekomst geen dividend te gaan betalen. Ebusco zal al haar toekomstige inkomsten behouden voor de ontwikkeling van haar activiteiten, investeringen in de internationale expansie- en groeistrategie en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Dat een groeibedrijf geen dividend uitbetaald is niet gek en lijkt mij voor de koers van het aandeel Ebusco ook beter. Wellicht dat je over een aantal jaren als aandeelhouder dividend kan gaan verwachten.

Financiële gegevens Ebusco beursgang

Wat betreft het delen van de financiële gegevens zijn we iets voorzichtig. Om deze in te kijken moet je namelijk aangeven dat je ze niet deelt. Toch hebben we een paar belangrijke punten voor je samengevat.

Hoogtepunten van het bedrijf

  • Ebusco opereert in het hart van het ecosysteem van elektrische voertuigen als ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van emissievrije elektrische bussen en laadsystemen, evenals leverancier van ondersteunende producten en diensten. Haar missie is om bij te dragen aan een betere leefomgeving door de overgang naar emissievrij openbaar vervoer. Het biedt transportecosystemen die veilig zijn, betrouwbaar en zeer kostenconcurrerend, met een focus op totale eigendomskosten.
  • Ebusco is actief in grote en snelgroeiende markten. Ebusco heeft een roadmap voor wereldwijde expansie en een groeistrategie om kansen in verschillende geografische gebieden te benutten.
  • Ebusco, opgericht in 2012, is een pionier in de sector en heeft een duidelijk first mover-voordeel. De nieuwste emissievrije bus, de De Ebusco 3.0, is een revolutionair model in de industrie en een bewijs van Ebusco’s vermogen om te innoveren en voorop te blijven lopen. Het biedt een disruptieve TCO voorstel aan haar klanten dat 35% lager is dan het gemiddelde van een groep van zes elektrische bussen concurrenten in Europa.
  • Ontworpen met behulp van ruimtevaarttechnologie, is de Ebusco 3.0 ongeveer 27% lichter dan de volgende lichtste elektrische bus van Ebusco’s belangrijkste concurrenten. Hierdoor is het bereik een stuk hoger en ongeveer 55% langer is dan de volgende beste concurrent.
  • De bussen hebben een verwachte, gemiddelde levensduur van 25 jaar, wat 67% hoger is dan de volgende beste concurrent.

Verwachte resultaten voor 2021

  • Productie van meer dan 3.000 emissievrije bussen per jaar;
  • Omzet ruim € 1,5 miljard; en
  • EBITDA-marge van meer dan 35%.

Je kan je voorstellen dat toen ik dit twee weken geleden las ik toch de keuze had gemaakt om in het bedrijf en aandeel Ebusco te investeren. Ga voor de volledige Prospectus van de IPO naar de website van Ebusco. Kies hier voor de “Ebusco publishes Prospectus for its planned IPO”. Ik raad je zeker aan de company highlights, key financials en risk factors door te nemen.

Rechtzaak Ebusco

Ebusco is niet alleen maar positief in het nieuws. Laten we eerst kijken naar wat negatief nieuws omtrent het aandeel Ebusco.

Bibberende buschauffeurs en beslagen ruiten, zo luidt de kop van het artikel. Je kan voorstellen dat dit niet fijn is als passagier of als buschauffeur. Al sinds de oplevering van 136 elektrische bussen door Ebusco uit Deurne aan vervoerder Qbuzz zijn de problemen talrijk. De rechter oordeelt dat dit de schuld is van aircoleverancier Heavac uit Nuenen.

De rechter vindt dat Heavac tekortgeschoten is bij het leveren van een klimaatsysteem voor de elektrische bussen. Volgens Ebusco had het een compleet klimaatsysteem besteld bij Heavac. Het was alleen een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

Heavac vond dat het om een bestelling van losse onderdelen ging. Ebusco was verantwoordelijk voor het integreren van alle onderdelen in de bus. Bovendien moesten de klimaatsystemen onder grote tijdsdruk geleverd worden. Niet alle benodigde veldtesten werden daarom uitgevoerd. Omdat Heavac toch de opdracht had aangenomen, moet deze nu haar fouten herstellen.

Lees het hele artikel hier. Dit weerhield onze koning er trouwens niet van om een bezoekje te doen aan Ebusco, hij is in ieder geval fan en was aanwezig bij de opening van de nieuwe productiehal.

aandeel-Ebusco-beursgang-en-analyse-3

Ebusco maakt werk van Noord-Amerika

Ebusco heeft afgelopen week de Canadees Ted Dowling de managing director gemaakt voor de expansie naar Noord-Amerika. Dit maakte Ebusco donderdagmiddag bekend, de koers reageerde erg goed.

Ebusco heeft namelijk besloten om haar model 3.0 en 2.2 zero-emission bussen ook naar Amerika te brengen en daar ook onderhoud te gaan uitvoeren. Ook wil het faciliteiten neerzetten om de 3.0 in Noord-Amerika te assembleren.

Volgens CEO Peter Bijvelds is Noord-Amerika een belangrijke regio voor Ebusco in de internationale expansie die de beursnieuweling voor ogen heeft. De vraag naar emissievrije bussen zal volgens Ebusco een stimulans krijgen van de klimaatplannen van de Amerikaanse president Joe Biden.

Ebusco zal tijdens de APTA expo in Orlando aanwezig zijn. Deze vakbeurs vindt tussen 8 en 10 november plaats. Dit zou een mooie boost kunnen geven aan het aandeel. Dit evenement markeert de officiële première van de innovatieve Ebusco 3.0 in de Verenigde Staten.

Ervaren Managing Director voor Noord–Amerika

Ted Dowling is een Canadees executive op het gebied van emissievrije voertuigen voor middelzware en zware toepassingen, waaronder bussen dus.

Hij heeft veel ervaring in het leidinggeven aan teams en het bouwen van bedrijven voor openbaar vervoer over de hele wereld. Ted heeft daarnaast in talrijke besturen van non-profitorganisaties gezeten. Momenteel zit hij in het bestuur van Electric Mobility Canada en is hij lid van het Government Relations Committee. Ted werkte eerder al in de auto-industrie als vice-president bij verschillende bedrijven.

Ted spreekt ook regelmatig op internationale conferenties over de massale invoering van elektrische wagenparken, de elektrificatie van zware bedrijfsvoertuigen en de behoefte aan een betere, kosteneffectieve infrastructuur.

Ted heeft internationale ervaring, heeft de aankoop van technologie uit het buitenland aangestuurd en is uitgebreid betrokken geweest bij het opzetten van joint ventures in landen in zowel Azië, Europa als Australië. Wat mij betreft een erg geschikte man voor de job en een goede keuze om hem aan te nemen. Lees het hele artikel hier.

Aandeel Ebusco beursgang en analyse

Zelf bezit ik sinds de dag van de beursgang 19 stukt van het aandeel Ebusco, deze 19 aandelen zijn gekocht voor een gemiddelde aankoopprijs van €24,10. Dit heeft mij in twee weken 18,88% aan rendement opgeleverd. Ik heb de aandelen niet verkocht en dit ben ik ook niet van plan, het is dus nog ongerealiseerde winst.

Maak voor jezelf de keuze of je ook wilt investeren in het aandeel Ebusco. Mocht je dit willen doen is het verstandig om zelf ook nog onderzoek te doen. Dit artikel bevat geen financieel advies, enkel kennisgeving.

Zoals al eerder vermeld verwacht ik dat door de aanwezigheid van Ebusco op de APTA expo in Orlando de koers wellicht kan stijgen in verband met meer naamsbekendheid of zelfs eventuele deals. Deze beurs begint aankomende maandag, maar op Amerikaanse tijd.

Als je aandelen Ebusco wilt aankopen kan dat via mijn favoriete broker: DEGIRO. Op het moment is er nog een actie bij DEGIRO waarbij je je eerste €50,- aan transactietegoed van DEGIRO terugbetaalt krijgt. Ik heb veel informatie over DEGIRO op de website, je kunt op de pagina over DEGIRO meer lezen en de relevante artikelen bekijken.

Volg mij op mijn socials zoals Facebook of Instagram om up-to-date te blijven van mijn aan-/verkopen en ander interessant beursnieuws zoals marktupdates en beleggingstips.

Veelgestelde vragen

Op welke beurs is Ebusco te koop?

Ebusco wordt verhandeld op de Amsterdamse beurs onder de ticker EBUS.

Heb jij aandelen Ebusco?

Ik bezit 19 aandelen van Ebusco bij DEGIRO.

4.9/5 - (40 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.